Ensihoitajana ja poliisinakin työskennellyt perussuomalainen kansanedustaja Mari Rantanen on tehnyt lakialoitteen onnettomuuspaikalla kuvaamisen lisäämiseksi rikoslakiin.

Aloitteessa Mari Rantanen esittää, että uhrien kuvaamisesta onnettomuus- tai rikospaikalla tulisi rangaista sakolla tai korkeintaan yhdellä vuodella vankeutta.

– Älypuhelimien myötä on yleistynyt ilmiö, että onnettomuuspaikalle osuessaan ihmiset auttamisen sijasta kaivavatkin kännykän taskustaan ja alkavat kuvaamaan. Tämä on täysin makaaberia! Rantanen sanoo.

Omaisten häiritään onnettomuuspaikalla

Hirvensalmen kaksi kuolonuhria vaatineessa kolarissa vuonna 2017 kymmenet ohikulkijat pysähtyivät kuvaamaan onnettomuuspaikkaa. Eräs röyhkeimmistä kuvaajista oli pyytänyt jopa surevia omaisia poseeraamaan kameralle autonromun edessä.

– Kuka uhri tai omainen toivoo, että tällaisia kuvia otetaan onnettomuustilanteessa? Joissain tapauksissa omaiset ovat jopa saaneet tiedon uhrin henkilöllisyydestä sosiaalisen median kautta. Onnettomuudet ja niiden selvittäminen tulee jättää pelastusviranomaisille ja poliisille, Rantanen kertoo.

Pelastusviranomaisille työrauha

Saksassa ja Ruotsissa kuvaaminen onnettomuuspaikoilla on jo kielletty. Suomessa erilaiset pelastus- ja liikennealan järjestöt ovat kampanjoineet onnettomuuspaikalla kuvaamista vastaan.

– Suomessa ensihoito on joutunut soittamaan jopa poliisipartion paikalle, kun sivullisten käytös on häirinnyt heidän työtään. Järjen pitäisi jo sanoa, että pelastusviranomaisille tulee antaa työrauha, Rantanen perustelee.

SUOMEN UUTISET