Perussuomalaiset kansanedustajat Mari Rantanen ja Jari Ronkainen ovat tehneet eduskunnassa kirjallisen kysymyksen asianomaiselle ministerille, jossa ilmaisevat huolensa hätäkeskuslaitoksen tilasta.

Helsingin Sanomat uutisoi hätäkeskuslaitoksen henkilökuntavajeesta viime viikolla.

– Hätäkeskuslaitoksen henkilöstövaje on kroonistunut. Tilanne on ollut jo vuosikausia sellainen, että hätäkeskuspäivystäjien poissaolot kasvaa ja vaihtuvuus on ollut suurta, kertoo poliisina ja ensihoitajana ennen kansanedustajuutta työskennellyt Rantanen.

Keskuksista uupuu päivystäjiä

Hätäkeskuspäivystäjien koulutusmääriä Kuopion Pelastusopistossa on kasvatettu siten, että jatkossa 24 päivystäjää valmistuu kaksi kertaa vuodessa.

– Määrä on sellainen, että sillä pystytään korvaamaan vuosittainen poistuma. Uudellamaalla tulisi kuitenkin lisätä alueellista koulutusta, sillä keskuksista uupuu ainakin 20 päivystäjää, joista suurin osa Keravalta, Ronkainen perustelee.

Tietokone päättää kiireellisyyden

Uuden ERICA-hätäkeskustietojärjestelmän käyttöönotto ei ole sujunut kivuttomasti. Hätäkeskuslaitoskin myöntää, ettei järjestelmä tullut sille ”parhaassa tikissä”.

– ERICA-järjestelmä on aivan päätön! Kokenut hätäkeskuspäivystäjä katsoo suunnilleen vierestä, kun tietokone päättää vasteen ja kiireellisyyden. Jos kiire ja työn valtava määrä ei syö motivaatiota, niin viimeistään tämä sen tekee, Rantanen sanoo.

SUOMEN UUTISET