Perussuomalaiset kansanedustajat Mari Rantanen ja Jari Ronkainen tekivät tänään eduskunnassa lakialoitteen, jossa esitetään kovempia rangaistuksia ensihoitotehtäviä suorittaviin henkilöihin kohdistuvasta väkivallasta.

Kyse on Jari Ronkaisen edellisellä kaudella tekemän lakialoitteen uusimisesta.

– Lakialoitteessamme esitämme, että ensihoidollisessa tehtävässä toimivan henkilön väkivaltaisesta vastustamisesta tuomittaisiin vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi.

Auttajaa ei enää kunnioiteta

Suomen Ensihoitoalan Liiton tekemässä kyselyssä yli 90 % vastaajista koki työssään uhka- ja väkivaltatilanteita. Joka neljäs vastaaja oli joutunut pahoinpitelyn kohteeksi.

– Auttajaa ei enää kunnioiteta. Ensihoitajien työvaate ei enää suojaa päälle käymiseltä, vaan tilanne on kääntynyt pikemminkin päinvastaiseksi, ensihoitajanakin toiminut Mari Rantanen toteaa.

Pahoinpitelystä vankeutta

Rikoslaissa säädetään virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, mutta ensihoitoa ei rinnasteta virkatehtäviin. Ensihoitajiin kohdistuva väkivalta tuomitaan pahoinpitelynä ja johtaa usein sakkorangaistuksiin.

– Työn arvostuksen ja väkivallan ennaltaehkäisemisen kannalta olisi tärkeää, että ensihoitajiin kohdistuvasta väkivallasta annetut rangaistukset saataisiin samalle viivalle virkamiehen väkivaltaisen vastustamisen kanssa. Ensihoitajan pahoinpitelystä tulisi lähtökohtaisesti tuomita vankeusrangaistus, sanoo Rantanen.

Ongelma ei ole kadonnut

Suomen Ensihoitoalan Liitto, Suomen Palomiesliitto SPAL ja Tehy ovat aiemmin julkisuudessa vaatineet esitetyn kaltaista muutosta rikoslakiin. Kansanedustajakaksikko aloitti allekirjoitusten keräämisen lakialoitteeseensa.

– Ensihoitajat joutuvat kohtaamaan väkivaltaa yhä useammin, ongelma ei ole kadonnut mihinkään. Toivomme, että lakialoite saadaan tällä kaudella maaliin, Ronkainen kertoo.

SUOMEN UUTISET