Perussuomalainen poliisina ja ensihoitajana toiminut kansanedustaja Mari Rantanen on julkaissut blogikirjoituksen Hätäkeskuslaitoksen Erica-tietojärjestelmän jopa ihmishenkiä vaarantavista puutteista.

Erica on tämän vuoden aikana kaikissa hätäkeskuksissa käyttöön otettu tietojärjestelmä.

– Jo alusta asti järjestelmästä on ollut harmia koko auttamissysteemille sillä puheluun vastaava päivystäjä ei pysty vaikuttamaan järjestelmän hälyttämiseen. Lisäksi järjestelmän hälyttämät vasteet ovat olleet usein ylimitoitettuja ja viranomaisten yksiköt kiinni tehtävissä ”turhaan”. Järjestelmän käyttöönotto on aiheuttanut myös työn kuormituksen lisääntymistä ja hätäkeskuspäivystäjien työssä jaksaminen ja työhyvinvointi on ollut koetuksella, Mari Rantanen kertoo

Järjestelmässä vakavia puutteita

Rantanen on tehnyt kesäkuussa asiasta kirjallisen kysymyksen sisäministeri Maria Ohisalolle.

– Vastauksen mukaan tilannetta seurataan. Nyt kuitenkin Yle uutisoi, että järjestelmässä on ollut vakavia puutteita ja järjestelmä on ollut pois käytöstä osan aikaa ja hätäpuheluja on otettu vastaan vanhalla järjestelmällä, johon kaikilla päivystäjillä ei ole koulutusta, Rantanen sanoo.

Aikooko Ohisalo aloittaa työnsä?

Rantanen perää ministeri Ohisalolta toimia.

– Kysyisinkin, milloin sisäministeri Ohisalo aikoo aloittaa oman hallinnonalansa eli sisäisen turvallisuuden tehtäväkenttään kuuluvat työt? Ja milloin Ohisalo ryhtyy korjaamaan kriisiytynyttä Hätäkeskuslaitoksen tilannetta, jossa sakkaa sekä tietojärjestelmä että henkilöstön jaksaminen?

– Edellä mainittu yhdistelmä voi johtaa lopulta vakaviin seurauksiin, sellaisiin, joita ei voi korvata millään toimilla. Tuhoisuutta lisää se, jos poliittinen ohjaus ja vastuu ei luo selkärankaa, joihin ongelmissa voisi nojata, Rantanen sanoo.

SUOMEN UUTISET