Terveys-, pelastus- ja ensihoitoalan järjestöjen teettämästä tuoreesta kyselystä paljastuu, että lähes jokainen kyselyyn vastannut ensihoitoalan työntekijä oli kohdannut työssään väkivaltaa tai sen uhkaa. Perussuomalaiset kansanedustajat Mari Rantanen ja Jari Ronkainen vaativat hallitusta ottamaan kyselyn tulokset tosissaan.

Perussuomalaiset kansanedustajat Mari Rantanen ja Jari Ronkainen tekivät jo vuosi sitten lakialoitteen, jossa ensihoitajaan kohdistetusta väkivallasta tuomittaisiin ankarampia rangaistuksia.

– Odotamme, että hallitus ottaa kyselyn tulokset tosissaan. Näiden karujen lukujen perusteella voidaan kysyä, joko nyt löytyisi yhteisymmärrys lakimuutosten tekemiseksi. Auttajien pitää olla koskemattomia, Mari Rantanen sanoo.

Esitykset kaikuneet kuuroille korville

Järjestöt vaativat päättäjiltä konkreettisia toimia ja esittävät kolmea toimenpidekokonaisuutta: kansallista ohjelmaa ensihoidon työturvallisuuden parantamiseksi, rikoslain rangaistusasteikon tiukentamista sekä väkivallan syiden tunnistamista ja panostamista väkivallan ennaltaehkäisyyn yhteiskunnassa.

– Päättäjien tulisi kuunnella alan ammattilaisia. Lakimuutoksen lisäksi olemme esittäneet, että ministeriöt käynnistäisivät yhteistyössä ensihoidon ja pelastusalan työturvallisuuden parantamiseen tähtäävän kansallisen hankkeen. Tähän asti esityksemme ovat kaikuneet kuuroille korville hallituksessa, Jari Ronkainen kertoo.

Väkivallan uhka lähes jokapäiväistä

Kyselyn mukaan työntekijöiden kohtaama sanallinen uhkailu ja uhkaava käytös on lähes jokapäiväistä. Vastaajista 40 prosenttia kertoi saaneensa tappouhkauksia. Noin kolmasosaa oli uhattu teräaseella, ampuma-aseella lähes joka kymmenettä.

– Sinivalosabotaasin yleistymisen ja väkivallan raaistumisen myötä hankkeilla alkaa olemaan kiire. Asiassa ei pidä odotella, että joku loukkaantuu vakavasti tai kuolee, kansanedustajakaksikko päättää.

Suomen Uutiset