Perussuomalaisten kansanedustajien Mari Rantasen ja Jari Ronkaisen tekemä lakialoite saapuu tänään eduskunnan lähetekeskusteluun. Lakialoitteessa esitetään rikoslakiin pykälää ensihoitajan väkivaltaisesta vastustamisesta, josta on tuomittava vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi.

– Olemme uusineet viime kaudella tekemäni lakialoitteen. Ensihoidon ja pelastusalan ammattiliitot Tehy, Suomen Ensihoitoalan Liitto, Suomen Palomiesliitto ja Suomen Sopimuspalokuntien Liitto ovat yhdessä vedonneet tämän lain säätämiseksi, Jari Ronkainen kertoo.

Alan ammattilaisia kuunneltava

Ensihoitoalan Systole-lehdessä ilmestyi vuoden ensihoitajien julkilausuma, jossa toivottiin, ettei ensihoitajien turvallisuuteen konkreettisesti vaikuttava aloite jäisi puoluepolitikoinnin jalkoihin. Vuoden ensihoitaja -palkinto on jaettu vuodesta 2011 lähtien tunnustuksena ansiokkaasta työstä ensihoitoalalla.

– Toivomme, että tässä asiassa kaikki puolueet kuuntelisivat alan ammattilaisia ja puuttuisivat lainsäädännöllä siihen kehitykseen, jossa ensihoitajat joutuvat yhä useammin kokemaan väkivaltaa tai sen uhkaa, Mari Rantanen vetoaa.

Lakimuutoksella voimakas viesti

Rantasen ja Ronkaisen mukaan lakimuutos on ensimmäinen ensihoidon työturvallisuuteen puuttuva toimenpide. Ensihoitajien työturvallisuuteen tarvitaan myös muita toimia.

– Lakimuutos on ensimmäinen askel ensihoitajien työturvallisuuden parantamisessa ja voimakas viesti lainsäätäjiltä ja yhteiskunnalta. Asiassa pitää myös reagoida nyt eikä vasta sitten kun joku loukkaantuu vakavasti tai kuolee. Toivomme lisäksi, että sosiaali- ja terveysministeriö ja sisäministeriö käynnistäisivät yhteistyössä mahdollisimman pian ensihoidon ja pelastusalan työturvallisuuden parantamiseen tähtäävän kansallisen hankkeen, Rantanen ja Ronkainen sanovat.

SUOMEN UUTISET