Kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Minna Reijonen pitää tärkeänä, että koronaan sairastuneet ohjataan karanteeniin ja sairastuneet noudattavat karanteeriohjeita.


Jos hoitohenkilökuntaa ei testata, vaarannetaan sekä henkilökunnan, että riskiryhmään kuuluvien asiakkaiden terveys ja mahdollisesti jopa henki.

– Tämä on iso riski myös kotihoidossa, jossa yksi hoitaja käy päivän aikana usean vanhuksen tai sairaan luona ja välillä liikkuu työn luonteen takia ulkona, rappukäytävissä ja muissa julkisissa tiloissa, sanoo Minna Reijonen.

Hoivayksiköissä tulee olla turvallista työskennellä

Suomi osti Kiinasta maskeja, jotka eivät täytä sairaalakäytön standardeja eli eivät suojaa riittävästi. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan suojaimia voidaan kuitenkin käyttää hoivayksiköissä ja kotiin vietävissä palveluissa niissä tilanteissa, joissa hoitohenkilökunta mahdollisesti kantaa koronavirusta.

– On vakavaa, jos mahdolliset viruksenkantajat ovat töissä ja mahdollisesti tartuttavat tietämättään toisia. Hoitohenkilökunnan testaus on tärkeää, muistuttaa Reijonen.

Myös oireettomat voivat kantaa virusta

STT:n Helsingin Sanomissa 8.4. julkaistun uutisen mukaan Ruotsissa Linköpingin yliopistosairaalassa testattiin kaikki leikkausosaston 50 työntekijää koronavirustesteissä. Suurimmalla osalla ei ollut lainkaan tai vain hyvin lieviä oireita. Tästä huolimatta puolet osoittautui testeissä viruksen kantajiksi.

– Nyt Suomi osti Kiinasta maskeja, jotka osoittautuivat vääränlaisiksi. Maskeja on uutisoitu kuitenkin käytettävän hoivayksiköissä ja kotiin vietävissä palveluissa niissä tilanteissa, joissa hoitohenkilökunta mahdollisesti kantaa koronavirusta.

Reijonen teki kirjallisen kysymyksen, aikooko hallitus käyttää hoivayksiköissä ja kotiin vietävissä palveluissa mahdollisesti virusta kantavaa henkilöstöä sen sijaan, että testaamalla henkilökunta pikaisesti turvattaisiin henkilökunnan ja hoidettavien mahdollinen säilyminen sairastumiselta.

SUOMEN UUTISET