Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen vakuuttaa, että suomalaiset voivat edelleen luottaa siihen, että terveydenhuoltojärjestelmä toimii, vaikka onkin tällä hetkellä kovassa paineessa.

– Meillä on hyviä lääkäreitä ja hoitajia, joten edelleen suomalaiset saavat tarvitsemaansa hoitoa. Nyt olisi kuitenkin toivottavaa, että virusinfektiot leviäisivät tasaisesti, eikä tulisi korkeita huippuja jotka ruuhkauttavat terveydenhuoltoa.

– Jos kuitenkin epäilee, että kantaa itse oireita, niin täytyisi soittaa ensin terveydenhuoltoon eikä saisi mennä suoraan paikan päälle tartuttamaan sairautta eteenpäin, Arja Juvonen sanoi tänään Viiden jälkeen -ohjelmassa MTV-kanavalla.

Virusinfektio jo lähellä epidemiaa

Juvosen mukaan hoitohenkilökunnan testaaminen on juuri nyt erityisen tärkeää.

– Vaikuttaa siltä, että virusinfektio on epidemia ja sille ei ole enää mitään tehtävissä. Pikkuhiljaa varmaan mennään siihen, ettei testejä enää oteta, vaan ihmiset sairastuvat vuorotellen. Osa sairastaa lievänä, kausi-influenssan tapaan. Vakavasti sairastuneet joutuvat yleensä sairaalaan. Jos tulee matkoilta riskialueilta, on erittäin tärkeää noudattaa ohjeita ja ilmoittaa työnantajalle ettei pääse tulemaan töihin.

Työnantajien huolehdittava varahenkilöstön saatavuudesta

Juvonen muistuttaa, että terveydenhuoltosektorilla on nyt huolehdittava varahenkilöstön saatavuudesta.

– Työnantajien tulee valmistautua siihen, että kun hoitaja sairastuu, tilalle saadaan joku. Kaikki kynnelle kykenevät tarvitaan nyt mukaan, jos ja kun todellinen tarve tulee. Meillä on paljon opiskelijoita ja myös eläkeläisiä, jotka tekevät keikkoja, esimerkiksi viikonloppuisin.

– Itselläni on paljon entisiä työkavereita, jotka ovat jo eläköityneet, mutta tekevät edelleen töitä. He ovat todella hyviä työntekijöitä ja heillä on paljon arvokasta tietoa.

Virukselta suojautuminen on millintarkkaa työtä

Koronaviruspotilaita hoidettaessa virukselta suojautuminen on terveydenhuollon ammattihenkilöille millintarkkaa työtä.

– Se on hyvin merkityksellistä. Puhutaan myös niin sanotusta aseptisesta omatunnosta. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että terveydenhuollon ammattihenkilö miettii jo etukäteen huoneeseen saapuessaan kaikki liikkeensä eli mihin hän koskee, miten suojaa itsensä ja samalla potilaan.

– Suojautuminen on tärkeää, koska virukset ja bakteerit eivät näy silmillä. Niitä kuitenkin on ovenkahvoissa, lattialla ja sängynlaidoilla, joka puolella mihin voi koskea ja ne leviävät eteenpäin käsien välityksellä. Tietyissä vaiheissa hanskat ja maskit ovat tärkeitä. Myös työvaatteet on pidettävä puhtaina ja ne on vaihdettava riittävän usein.

Hoivalaitoksissa rajoitettu vierailuja

Useissa hoivalaitoksissa ja vanhainkodeissa ovet on nyt laitettu säppiin, eli vierailijoita ei enää pääse. Juvosen mukaan on hyvä asia, että hoivayksiköissä on reagoitu koronaviruksen leviämisen riskiin.

– Uskon, että omaiset kyllä ymmärtävät, koska kyse on vanhusten suojelemisesta. On muistettava, että myös sairaaloissa ja hoivapaikoissa on toki omat bakteerit ja virukset ympäri vuoden, eli aina on oltava varovainen ja muistettava pestä kädet vierailun jälkeen ettei viruksia ja bakteereita viedä eteenpäin. Hoitohenkilöstö samalla tekee sen, mikä on tarpeen, eli nämä voivat olla välttämättömiä asioita. Toki vierailujen rajoituksista myös kerrotaan vanhuksille. Onneksi puhelin on edelleen kaikilla käytössä.

SUOMEN UUTISET