Perussuomalainen kansanedustaja Mari Rantanen ihmettelee sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ylijohtaja Päivi Sillanaukeen esiintymistä eilisessä Ylen A-studiossa koskien hengityssuojaimia koronaviruksen vastaisessa taistelussa.

Huoltovarmuuskeskuksen avaamisesta huolimatta terveydenhuollon kentältä on kuulunut viestiä suojainten huutavasta pulasta. Työturvallisuuslaki edellyttää työnantajat huolehtimaan riittävistä suojavarusteista


– STM:n ylijohtaja P’äivi Sillanaukee kiemurteli toimittajan kysymysten edessä. Epäselväksi jäi niin huoltovarmuuskeskuksen tavaran riittävyys kuin ohjeistuskin suojaimien käyttämisestä. Kotihoitoon ja hoivapalveluihin ilmeisesti suunnitellaan vain kankaisia suusuojaimia, vaikka vanhusten hoivakodeissa on jo kuolemantapauksia. Hoitotyössä kankaisten suojaimien käyttö ei ole hyväksyttävää. Ne eivät suojaa, niiden käyttö on mainostemppu. Tämä on pilkkaa vanhuksia ja heidän hoitajiaan kohtaan, Mari Rantanen sanoo.

Suojaimia hankittava mistä vain saadaan

Kansanedustaja Jari Ronkainen teki eilen kirjallisen kysymyksen hengityssuojainten kotimaisen tuotannon käynnistämisestä. Rantanen uskoo, että osaamista on edelleen Suomessa esimerkiksi vuonna 2013-2014 Vaasassa tuotantonsa lopettaneen 100 henkilöä työllistäneen hengityssuojaimia ja muita työturvallisuusvälineitä valmistaneen Scott Health & Safety entisissä työntekijöissä.

– Suojaimia on nyt hankittava mistä vain saadaan. Lisäksi oma tuotanto pitäisi saada polkaistua pikapuoliin käyntiin. Vaasan entisen Kemira Safetyn lakkauttaminen oli valtava menetys näin jälkikäteen katsottuna, mutta osaamista meillä on, Rantanen kertoo.

Miksi raja Ruotsiin on auki?

Ihmetystä herätti myös sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) ulostulo hallituksen tiedostustilaisuudessa koskien Suomen ja Ruotsin maarajan sulkematta jättämistä. Ohisalon mukaan harkinnassa painoivat ulkopoliittiset kysymykset ja Ruotsia ei haluttu ”jättää pulaan”.

– On täysin käsittämätöntä, että rajaa pidetään auki Ruotsiin, joka on jättänyt koronaviruksen vastaiset toimet tekemättä. Suomessa on pula testeistä sekä suojavarusteista ja sisäministerin ja hallituksen tulisi olla huolissaan ensisijaisesti suomalaisista eikä siitä, mitä ruotsalaiset meistä ajattelevat, Rantanen toteaa.

SUOMEN UUTISET