Kansanedustaja Minna Reijonen ehdottaa, että tulevaisuudessa ministerien pestit jaettaisiin siten, että jokaisessa maakunnassa olisi oma kiintiöministeri koko Suomen elinkelpoisuuden varmistamiseksi. Reijonen toteaa, että rahoja satelee reilummin sinne, missä on ministereiden kotimaakunta.

– Tältä se vahvasti näyttää. Niin kävi nytkin. Pitemmän ja rahakkaamman korren vetivät valtion budjetissa ne maakunnat, joissa on ministerin pesti, sanoo kansanedustaja Minna Reijonen.

Niillä alueilla, missä ei ole ministeriä, jäätiin ihmettelemään rahojen valumista muualle. Manner-Suomessa on 19 maakuntaa. Nykyhallituksessa on 19 ministeriä. Joissain maakunnissa voi olla useita ministereitä, jolloin osa maakunnista jää ilman oman maakunnan ministeriä.

– Koska maakuntia on Manner-Suomessa käytännössä sama määrä kuin ministerien pestejä, olisi erittäin järkevää ja tasapuolista, että nykysysteemiä mietittäisiin uudelleen, Reijonen uskoo.

Tasapuolista ja oikeudenmukaista

Reijonen pohtiikin, voisiko jokaisessa maakunnassa olla oma kiintiöministeri. Hänen mielestään olisi tasapuolista ja oikeudenmukaista, jos ministerien pestit jaettaisiin siten, että jokaisessa maakunnassa olisi ministeri, onhan kaikissa maakunnissa kuitenkin aina hallituspuolueiden kansanedustajia.

Ministerien pestit ovat eri aiheisiin sidottuja, kuten sosiaali- ja terveysministeri tai maa- ja metsätalousministeri.

– Erityistehtävänsä ohessa maakunnan oma ministeri tuntisi oman alueensa hyvin ja samalla pitäisi käytännössä oman alueensa asioita ja huolia esillä, toteaa Reijonen.

Koko Suomen elinkelpoisuudesta huolehdittava

Tällaisina aikoina on huolehdittava, että koko Suomi pysyy elinkelpoisena. Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola toi muutama päivä sitten esille myös turvallisuusnäkökulman, jota sitäkin ajatellen myös Itä- ja Pohjois-Suomi tulee pitää asuttuna ja elinkelpoisena.

– Sen takia myös näiden alueiden asioita pitäisi olla kuuntelemassa ja niitä eteenpäin viemässä omia ministereitä. Lisäksi nämä etelästä katsoen syrjäisemmät alueet ovat meille monelle rakkaita kotiseutuja, joissa halutaan asua, elää ja yrittää, pohtii Reijonen.

Suomen Uutiset