Iltalehti kertoi torstaina työ- ja elinkeinoministeriön suunnitelmasta siirtää EU:n seuraavan ohjelmakauden aluekehitysvaroja enemmän Etelä- ja Länsi-Suomeen Itä- ja Pohjois-Suomen sijaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii ministeriötä luopumaan suunnitelmistaan ja muistuttaa, että Suomi on saanut suuren osan aluekehitysrahoituksestaan nimenomaan Itä- ja Pohjois-Suomen muuta maata heikomman aseman vuoksi.

– Pääministeri Sanna Marinin hallituksen vihreäksi siirtymäksi kutsuma teollisuuden alasajo on iskenyt lujimmin Itä- ja Pohjois-Suomen kuntiin, joissa usein koko kunnan työllisyys ja talous voivat olla pitkälti yhden tehtaan varassa. Kun tehtaita on hallituksen kiilusilmäisen ilmastopolitiikan takia lakkautettu, nimenomaan nämä kunnat tarvitsevat kaiken mahdollisen tuen, muun muassa aluekehitysrahoituksen muodossa, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen painottaa.

Heikommassa asemassa olevia täytyy tukea

Suunnitelma on herättänyt tuohtumusta maakunnissa, sillä se leikkaisi eräiden laskelmien mukaan jopa 130 miljoonaa euroa Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntien rahoituksesta. Samalla Etelä- ja Länsi-Suomen rahoitus kasvaisi yli 300 miljoonalla eurolla edelliseen ohjelmakauteen verrattuna.

– Rikkaiden maakuntien on hyvä muistaa, että Suomi on saanut suuren osan aluekehitysrahoituksesta nimenomaan Itä- ja Pohjois-Suomen muuta maata heikomman aseman vuoksi. Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnat tarvitsevat tukea, jotta asukkaiden hyvinvointia ja työllistymistä voidaan edistää. Näissä maakunnissa on maan keskiarvoa korkeampi työttömyys samalla, kun yritykset kärsivät työvoimapulasta. Heikommassa asemassa olevia maakuntia täytyy tukea, mikäli koko maa halutaan pitää asuttuna, Antikainen muistuttaa.

Rahoitusta jaettava myöntämisperusteen mukaan

Seuraavan ohjelmakauden on määrä alkaa marraskuussa, mutta päätökset rahoituksen jaosta ovat edelleen auki. Asia on edelleen valmistelussa työ- ja elinkeinoministeriössä eikä siitä ole annettu julkisuuteen mitään tietoa.

– Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen mukaan aluekehitysrahaston tarkoituksena on myötävaikuttaa keskeisimmän alueellisen epätasapainon poistamiseen unionissa. Suomessa alueellinen epätasapaino keskittyy nimenomaan Itä- ja Pohjois-Suomeen, eikä tilanne ole viime vuosina hallituksen toimien seurauksena ainakaan helpottunut, joten rahoitusta tulee jakaa sen myöntämisperusteen mukaan, Antikainen vaatii.

Suomen Uutiset