Torniolainen kansanedustaja Kaisa Juuso on tehnyt kirjallisen kysymyksen ministerille Metsähallituksen pääkonttorin tai sen osan siirtämisestä Kemiin tukemaan kaupungin rakennemuutosta.

Stora Enson päätös lakkauttaa Veitsiluodon paperitehdas aiheuttaa 550 työpaikan suoran menetyksen ja välillisten vaikutusten seurauksena se aiheuttaa suuria vaikeuksia Kemin ja ympäristön ihmisille, yrityksille ja kunnille ja aluetaloudelle.

Poliittiset päättäjät pääministerin ja työministerin johdolla ovat luvanneet tukea Kemin aluetta kriisissä. Valtion työpaikkojen tuominen kaupunkiin olisi konkreettinen tuen osoitus hallitukselta.

– Valtioneuvosto on aivan vasta uudistanut valtion toimintojen alueellistamisen eli hajasijoittamisen strategiaa. Nämä tavoitteet on viety myös kesäkuussa hyväksyttyyn uuteen lakiin, jossa säädetään valtion palvelujen saatavuuden ja toimintojen sijoittamisen perusteista. Lain mukaan valtionhallinnon toimintojen sijoittamisella tuetaan alueiden elinvoimaisuutta ja yhdenvertaisuutta, ja valtion toimintojen sijoittaminen Kemiin olisi juuri sitä, Kaisa Juuso korostaa.

Pääkonttori kaukana metsistä

Metsähallituksen pääkonttori sijaitsee pääkaupunkiseudulla Vantaan Tikkurilassa. Metsähallituksen vuosikertomuksen mukaan pääkonttori työllistää pääkaupunkiseudulla 156 henkilöä.

Metsähallituksen hallinnassa on noin 12,5 miljoonaa hehtaaria valtion omistamia maa- ja vesialueita, joista suurin osa sijaitsee Itä- ja Pohjois-Suomessa eli kaukana pääkonttorista. Metsähallituksen vastuulla on näiden alueiden hoitaminen ja käyttäminen niin, että ne hyödyttäisivät mahdollisimman paljon suomalaista yhteiskuntaa.

– Metsähallituksen toiminta liittyy sen omistamiin metsiin, jotka sijaitsevat suurimmaksi osaksi Suomen itä- ja pohjoisosissa. Metsähallitus on merkittävä toimija ja vallankäyttäjä Lapissa ja Kainuussa ja muualla Pohjois-Suomessa. Kemistä on huomattavasti lyhyemmät etäisyydet Metsähallituksen hallinnoimiin alueisiin kuin Vantaalta. Sen suhteen onkin vaikea löytää todellista perustetta sille, että Metsähallituksen pääkonttori sijaitsee Vantaalla, Juuso toteaa.

Työntekijöille tarjolla edullisia asuntoja

Stora Ensolta on vapautumassa Veitsiluodossa tehdasalueen ulkopuolella keskuskonttorirakennuksessa noin kuusituhatta neliömetriä nykyaikaista ja hyväkuntoista toimistotilaa. Juuson mukaan alueen infra ja tietoliikenneyhteydet ovat kunnossa, ja työntekijöille on tarjolla edullisia asuntoja.

– Eteläisen Kemin alueella on merellinen sijainti ja hyvät liikenneyhteydet, rautatieasema ja Kemi-Tornion lentoasema sijaitsevat lähettyvillä lyhyen etäisyyden päässä ja Oulu lentoasemineen vain reilun tunnin ajomatkan päässä.

– Valtionhallinnolla olisi nyt hyvä mahdollisuus aloittaa konkreettisen tuen osoittaminen Kemin alueen ihmisille ja kunnille päättämällä Metsähallituksen pääkonttorin tai sen osan siirtämisestä Kemissä vapautuviin toimistotiloihin. Päätös edistäisi valtioneuvoston asettamien alueellistamisen strategisten tavoitteiden toteutumista. Toivon että ministeri paneutuu tähän asiaan ja suhtautuu siihen myönteisesti, Juuso sanoo.

SUOMEN UUTISET