Puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) kommentoi Stora Enson Veitsiluodon tehtaan sulkemispäätöstä.

Halla-aho kirjoittaa:

Tehtaiden sulkemisen takana on monien pienten tekijöiden kokonaisvaikutus. Päättäjien tehtävä on vaikuttaa niihin tekijöihin, joihin voi vaikuttaa poliittisilla päätöksillä.

Painopaperin kysynnän väheneminen digitalisaation myötä on tosiasia, mutta sen taakse ei voi piiloutua. Esimerkiksi pakkausmateriaalien kysyntä maailmalla kasvaa, samoin muovia korvaavien puuperäisten tuotteiden.

Suomen haasteita ovat syrjäinen sijainti ja pitkät kuljetusetäisyydet. Toisaalta potentiaalisena vahvuutena on raaka-aineen ( = puu) hyvä saatavuus. Suomessa on pinta-alaan suhteutettuna enemmän metsää kuin missään muussa EU-maassa, ja metsävaranto kasvaa nopeasti.

Maailman kunnianhimoisin ilmastopolitiikka synnyttää epävarmuutta raaka-aineen saatavuudesta. Energian ja kuljetusten nouseva hinta tuhoaa teollisuutemme kilpailukykyä. Esimerkiksi vastuuttomat kivihiili- ja turvelinjaukset on peruutettava.

Asumisen ja liikkumisen korkea hinta, korkeat verot ja palkan korkeat sivukulut tekevät työllistämisen ja työllistymisen vaikeaksi.

Taivastelu ja sympatiat eivät pelasta suomalaista vientiteollisuutta, suomalaisia työpaikkoja ja Suomen julkista taloutta. Ilmastopolitiikassa tarvitaan täyskäännös. Sekä yritysten että kotitalouksien suoria ja epäsuoria veroja on kevennettävä.

Kevennysvaraa saadaan lopettamalla miljardien lapioiminen toissijaisiin kohteisiin kuten kehitysapuun, haittamaahanmuuttoon ja Etelä-Euroopan elvyttämiseen.

SUOMEN UUTISET