Perussuomalaisten työmies Matti Putkonen varoittaa hallitusta siitä, että metsäteollisuudessa on käynnissä globaali tehtaiden pudotuspeli.

Matti Putkonen muistuttaa, että varsinkin paperiteollisuudessa lasketaan tehdas- ja jopa konekohtaisesti, missä tällä hetkellä on kustannustehokkainta tehdä tuotteet.

– Tässä laskennassa seurataan tarkkaan eri maiden poliittisia suunnitelmia eli arvioidaan maariskiä, työmies Putkonen sanoi maanantaina tuumaustunnilla.

Putkosen mukaan Marinin/Saarikon hallituksen pitäisi viimeistään nyt puoliväliriihessä tunnustaa tosiasiat, eli että hallituksen maailman kunnianhimoisin hiilineutraaliustavoite on nostanut Suomen maariskiä huomattavasti kilpailijamaihin nähden.

– Teollisuudellemme ei tuo mitään lisäarvoa se, että Suomi on kilpailijamaita nopeammin hiilineutraali, vaan päinvastoin kustannuskilpailukykymme kärsii.

– Saksa tavoittelee hiilineutraalisuutta vasta 2050, siinä missä pääministeri Marin on asettanut Suomen tavoitteeksi vuoden 2035. Miksi meidän on annettava näin suuri etumatka. Tämän maariskianalyysin pohjalta Stora Enson Veitsiluodon tehtaan portit suljetaan, mutta hienopaperituotanto jatkuu Keski-Euroopassa, Putkonen ihmettelee.

Pääministerin tarkistettava vihreän siirtymän käsitettään

Putkosen mukaan myös liikenteen päästöjen vähennysaikataulu on asetettava EU:n kanssa yhteneväiseksi, eli vähennystavoite 60 prosenttia on pyrittävä saavuttamaan vasta vuoteen 2050 mennessä.

– Silloin ei tarvita bensan ja dieselin hinnan korotuksia, vaan tavoite toteutuu vähäpäästöisillä polttoaineilla, joiden verot on vähintään puolitettava. Hiilineutraaliuden tavoiteaikataulun yhdenmukaistaminen kilpailijamaidemme tasolle parantaisikin huomattavasti kustannuskilpailukykyämme. Mikäli halutaan varmistaa maailman puhtaimman teollisen tuotannon säilyminen Suomessa, on yrityksille luotava edellytykset yhdenvertaiseen kustannuskilpailukykyyn suhteessa kansainvälisiin kilpailijoihimme.

– Pääministeri Sanna Marinin olisi tarkistettava kiireesti vihreän siirtymän käsitettään. Tehtaiden siirtyminen Kiinasta ja muista saastuttavista maista Suomeen on todella sitä oikeaa vihreää siirtymistä eikä päinvastoin, kuten pääministeri hehkutti eduskunnan edessä Nesteen jalostamon investointipäätöstä Porvoon sijasta Rotterdamiin.

SUOMEN UUTISET