Euroopan komissio on antanut ehdotuksen pakkaus- ja pakkausjäteasetuksesta, joka pyrkii kieltämään kartonkipohjaiset pakkaukset ravintoloissa ja kahviloissa. Perussuomalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio pitää komission esitystä täydellisenä älyn puutteena.

Asetus pakottaisi pikaruokalat siirtymään pahvipakkauksista esimerkiksi pestäviin muovipakkauksiin. Euroopan unioni kieltäisi näin ollen muun muassa hampurilaisten pahvipakkaukset ja virvoitusjuomien pahvimukien käytön McDonald’silla ja muissa pikaruokaloissa. Aiemmin EU on kieltänyt muovipillien käytön, jolloin ne korvattiin paperipohjaisilla. Seuraavaksi paperiastiat aiotaan EU:ssa kuitenkin korvata muovisilla.

– Suomessa paperiteollisuus on osa talouden selkärankaa. Asetus voi merkittävästi heikentää suomalaisen kartonkiteollisuuden näkymiä, Ville Tavio moittii.

Vihreät siirtyisivät pahvista muoviin

Paperipakkausalan kattojärjestö EPPA:n teettämän selvityksen mukaan asetuksen seurauksena kuluisi eniten kartonkimateriaalia nykyään käyttävillä sektoreilla yli kolme kertaa enemmän vettä ja hiilidioksidipäästöt kasvaisivat 2,8-kertaisiksi.

– Komission ehdotus ei säästä ympäristöä, vaan se lisää fossiilisen muovin käyttöä ja vedenkulutusta. Asetusta ajavat vihreät ovat sekaisin, Tavio sanoo.

Suomen Uutiset