

LEHTIKUVA
Keskusta venkoilee ja välttelee vastuuta polttoaineiden hinnankorotuksista – Halla-aho: Jos hallitus aikoo saavuttaa päästövähennystavoitteensa, se tarkoittaa liikkumisen kustannusten nousua
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on usein todennut, että jos keskusta romahtaa kuntavaaleissa, samalla päättyy puolueen taival hallituksessa. Halla-aho tarkensi arviotaan eilen AlfaTV:llä. – Keskustalla on syvällisiä strategisen tason eroavaisuuksia vihervasemmiston kanssa, joiden kanssa keskusta kuitenkin on nyt hallituksessa. Ne ovat vaikeita asioita etenkin maakuntien perinteisille keskustan äänestäjille. Tämä asetelma on omiaan aiheuttamaan painetta.
Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kohtasivat maanantaina AlfaTV:llä Sanna Ukkola Live -ohjelmassa.
Saarikko joutui heti aluksi hankalaan paikkaan, kun häneltä pyydettiin omaa kommenttia keskustan valtiosihteeri Anna-Mari Vimparin möläytyksiin. Äskettäin Vimpari väitti keskustan Suomenmaa-lehdessä, että perussuomalaiset olisi äärioikeistolainen puolue.
Saarikko kiersi kysymyksen ja alkoi puhua yleisellä tasolla, että puolueista, kuten perussuomalaisista täytyy voida puhua ja analysoida niitä. Saarikko arveli, että perussuomalaisissa ”tämän tyyppisiä virtauksia” voi tulla, vaikka Saarikko löysi keskustasta ja perussuomalaisista myös samoja piirteitä.
– Paras asiantuntija tietysti on puolueen puheenjohtaja, Saarikko sanoi ja heitti pallon kollegalleen Halla-aholle.
– Me emme nyt saaneet Annikalta vastausta siihen, onko hänen mielestään toista arvostavaa ja kunnioittavaa puhetta se, että merkittävä keskustalaisvaikuttaja kutsuu perussuomalaisia äärioikeistolaiseksi puolueeksi. Olemmeko me sitä sinun mielestäsi, Halla-aho kysyi.
– Minun tehtäväni ei ole arvioida teitä. Mutta jos keskustan piiristä käytetään ihmisiä epäkunnioittavaa puhetta, niin toki haluan siihen puuttua. Äärioikeistolainen on raju termi, enkä itse sellaista teistä käyttäisi. Suurissa puolueissa on monenlaisia virtauksia, ja puheenjohtaja valitsee puolueen linjan. Perussuomalaisissa siitä vastaat sinä ja keskustassa minä, Saarikko sanoi.
– Pitää paikkansa. Siksi pitäisikin olla hyvin tarkkana, jos aikoo lähteä leimaamaan puoluetta yksittäisten toimijoiden puheenvuorojen perusteella, Halla-aho totesi.
PS kelpaisi nyt keskustalle hallituskumppaniksi
Halla-aho on usein todennut, että jos keskusta romahtaa kuntavaaleissa, samalla päättyy puolueen taival hallituksessa. Halla-aho tarkensi nyt, että tämä näkemys perustuu osaltaan myös keskustan entisen pitkän linjan puoluesihteerin Jarmo Korhosen arvioon.
– Hänen analyysinsa on oikea. Keskustalla on syvällisiä strategisen tason eroavaisuuksia vihervasemmiston kanssa, joiden kanssa keskusta kuitenkin on nyt hallituksessa. Ne ovat selvästikin vaikeita asioita etenkin maakuntien perinteisille keskustan äänestäjille. Asetelma on omiaan aiheuttamaan painetta, Halla-aho sanoi.
Julkisuudessa arvio on kehystetty niin, että perussuomalaisten tavoitteena kuntavaaleissa olisi nimenomaan keskustan kaataminen. Halla-aho tarkensi nyt, että paremminkin kyse on hänen tilanneanalyysistaan.
– Vaikka kunnanvaltuustoissa päätetään paikallisista asioista, totta kai kuntavaaleilla on valtakunnallinen efekti puolueisiin. Kaikki puolueet odottavat jännityksellä ja suurilla toiveilla kuntavaalien tulosta.
Saarikko myönsi, että Halla-aho on siinä mielessä oikeassa, että keskustalla on hallituksessa näkemyseroja vihreiden kanssa, sekä myös pääministeripuolue SDP:n kanssa, mutta että se kuuluu politiikkaan.
Saarikko on aiemmin todennut, että yhteistyö Halla-ahon perussuomalaisten kanssa ei sopisi keskustan arvomaailmaan, mutta viime aikoina Saarikko on vihjannut, että hallitusyhteistyö perussuomalaisten kanssa saattaisi sittenkin maistua.
Saarikko sanoi, että realistinen arvio Suomen poliittisesta tilanteesta sai mielen muuttumaan.
– Politiikan kenttä on muuttunut nopeasti ja perussuomalaisten nousu on ollut suurta. En pidä viisaana minkään vaihtoehdon lukitsemista pois vuosia ennen vaaleja. Vaihtoehtojen on oltava avoimena.
Yllättivätkö hallituksen dramaattiset koronatoimet?
Pääministeri Sanna Marin kertoi maanantaina että hallitus on yhdessä tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa todennut Suomeen poikkeusolot. Päätös on voimassa toistaiseksi, vaikka tässä vaiheessa valmiuslain käyttöönotto ei olekaan välttämätöntä. Hallitus haluaa kuitenkin muun muassa sulkea ravintolat kolmeksi viikoksi.
Halla-aho sanoi, että koronan hallinnassa on Euroopassa kokeiltu useita strategioita, eikä voida yksiselitteisesti sanoa, että tietynlainen strategia olisi jotain toista parempi, ja Suomenkin toimista voidaan esittää perusteellisempi arvio vasta myöhemmin. Halla-ahon mukaan dramaattiset toimenpiteet saattavat silti tulla monelle yllätyksenä siihen nähden, että hallitus on pitkään vakuuttanut että koronan torjunta on onnistunut hyvin.
– Ehkä pikemminkin kritisoisin hallitusta siitä, että tällä hetkellä on ryhdytty paniikkitoimiin, ettei koronaa pääsisi rajojen yli tai miten tarvittavat rajoitustoimet voitaisiin tehdä Suomen sisällä. Meillä on kuitenkin takana varsin rauhallinen kesä ja syksy.
– Onko siis viime vuoden rauhallisessa vaiheessa hallitukseen hiipinyt onnistumisen tunne Suomen hyvästä tilanteesta, että nyt hanskat on lyöty tiskiin? Vai miten me voimme olla tilanteessa, jossa lakiesityksiä yritetään saada kiireellä eduskunnassa läpi, kun olisi ollut hyvin aikaa käsitellä asioita huolellisemmin?
Saarikko sanoi muun muassa, että koska hallituksessa joudutaan asioihin reagoimaan nopeasti, täydellisiä lopputuloksia ei aina synny. Saarikon mukaan sulkutoimet on tarkoitettu rajatuksi ajaksi, joiden aikana kontaktit vähenevät, niin silloin sulku on tehokkain.
Saarikko kiertelee polttoaineiden hintakysymystä
Polttoaineiden hinnat nousivat veronkorotuksien johdosta viimeksi elokuussa. Saarikko on kuitenkin nyt ilmoittanut, että keskusta ei enää hyväksy polttoaineiden uusia hinnankorotuksia. Tästä huolimatta hallituksen suunnitelmat biopolttoaineen osuuden kasvattamisesta kuitenkin uhkaavat nostaa polttoaineen hintaa lähes 70 senttiä litralta.
Saarikko lausui AlfaTV:llä jopa kaksi kertaa, että keskustalle ei enää käy tällä vaalikaudella uudet päätökset polttoaineveron korotuksista. Ovelasti Saarikko ei kuitenkaan ottanut kantaa siihen, hyväksyykö keskusta muut mahdolliset toimenpiteet, jotka tosiasiallisesti johtavat polttoaineen hinnan nousuun.
Halla-aho totesikin, että Saarikon on joko joustettava omista lupauksistaan tai sitten hallitus joutuu luopumaan omista päästövähennystavoitteistaan.
– Ilmastokeskustelun ongelmana on sitoutuminen hurjiin tavoitteisiin, mutta konkreettisten toimenpiteiden tekeminen onkin jo hankalaa. Tosiasia kuitenkin on, että jos hallitus aikoo saavuttaa päästövähennystavoitteensa, se tarkoittaa tavalla tai toisella liikkumisen kustannusten nousua.
Perussuomalaiset ei sitoutunut syksyllä 2018 muiden eduskuntapuolueiden tiukkaan ilmastolinjaukseen.
– Mennään jo aika syvälle poliittisiin valintoihin, kun pohditaan haluammeko me pitää koko maan asumiskelpoisena. Se edellyttää sitä, että Suomessa on mahdollista asua, lämmittää taloa ja kulkea autolla kohtuuhinnalla. Jos liikkuminen ja työmatkat muuttuvat merkittävästi kalliimmiksi, niin se tarkoittaa sitä, että ihmisillä ei käytännössä ole enää mahdollisuutta asua siellä, missä he haluavat, Halla-aho huomautti.
Oppivelvollisuuden pidennys tulonsiirto hyvätuloisille
Hallituksen päätöksellä oppivelvollisuus laajenee ja kustannukset jäävät kuntien kannettavaksi. Saarikko perusteli uudistusta nuorten syrjäytymiseen puuttumisella ja arveli, että uudistusta vielä kiitellään parinkymmenen vuoden päästä. Saarikko samalla lupasi, että kunnille turvataan taloudellinen tuki. Tavalla tai toisella veronmaksajat siis kustantavat hankkeen.
Perussuomalaiset ei kannata uudistusta oppivelvollisuuden mekaanisesta pidentämisestä. Halla-aho sanoi epäilevänsä, kohdistaako oppivelvollisuuden pidentäminen ja maksuttomat oppimateriaalit rajallisia resursseja juuri niiden oppilaiden auttamiseen, jotka tarvitsevat apua.
– Oikeasti uudistus on tulonsiirto, joka kohdistuu pääasiassa ihmisille, jotka eivät sitä tarvitse. Samalla se on pois niiden todellisten ongelmien ratkaisemisesta toisella asteella, jotka ongelmat johtavat siihen, että liian moni nuori putoaa toiselta asteelta. Perussuomalaiset on esittänyt erääksi ratkaisuksi muun muassa lähiopetuksen lisäämistä toisella asteella, Halla-aho sanoi.
Haastattelu katseltavissa Permannossa >
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- oppivelvollisuuden pidentäminen poikkeusolot korona polttoaineiden hinta tulonsiirrot Kuntavaalit Sanna Marin Sauli Niinistö ilmastopolitiikka perussuomalaiset hallitus talous Jussi Halla-aho Keskusta verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset ei hyväksy sentinkään polttoainehintojen korotuksia: ”Kuinka isoon korotukseen keskusta on valmis?”

Perussuomalaisten kannatus vahvistuu kunnissa – keskustan alamäestä puhuminen tuottaa tuskaa edustaja Kurviselle

Halla-aho moittii hallitusta holtittomasta velkarahan kylvämisestä: ”Korona tarjonnut verukkeen jättää välttämättömiä asioita ja uudistuksia tekemättä”

Perussuomalaiset julkaisi kuntavaaliohjelman: Tervettä järkeä päätöksentekoon – asiat tärkeysjärjestykseen, veronkorotuksille stoppi – suomalaisten hyvinvointi ja turvallisuus etusijalle

PS: Polttoaineiden hinnat eivät saa nousta – ”Autoilijoiden jatkuva kyykyttäminen on täysin epäoikeudenmukaista”

Kiina päästää viidessä tunnissa sen, mitä Suomi vähentää liikennepäästöjä vuoteen 2030 mennessä – Ranne: “Kannattaako tämän kuittaamiseksi uhrata Suomen menestyminen?”

Immonen: Hallitus on lähettänyt pitkin vaalikautta hiilineutraalisuuskuplastaan uusia lisälaskuja suomalaisperheille – ”Yksityisautoilun kurittaminen lopetettava”

Perussuomalainen Nuoriso käynnisti uuden kansalaisaloitteen: Polttoaineveroa alennettava

Perussuomalainen Nuoriso: 50 000 allekirjoittajaa ei voi olla väärässä – “Autoilijoiden viesti otettava vakavasti”
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Hallitus korjaa yrittäjien eläkejärjestelmän vikoja: Eläkemaksu tulee jatkossa määräytymään nykyistä selkeämmin todellisten tulojen mukaan
Yrittäjien eläkemaksu laitetaan määräytymään nykyistä selvemmin todellisten tulojen mukaan.