Perussuomalaiset tyrmäsivät kyselytunnilla valmistelussa olevan polttoaineiden päästökaupan, joka tarkoittaisi eri arvioiden mukaan jopa yli kahden euron litrahintoja polttoainepumpulla. Perussuomalaiset huomauttivat, ettei puolue ole valmis sellaisiin ”ilmastotoimiin” ja polttoaineiden hinnankorotuksiin, joilla rangaistaan autoilijoita.

– Toteutuessaan tämä rapauttaisi ostovoimaa ja työssäkäynnin kannattavuutta ja siirtyisi suoraan kuluttajahintoihin, koska jopa 90 prosenttia päivittäistavaroistamme kulkee kumipyörillä. Tämä olisi myrkkyä yrityksille ja työllisyydelle, perussuomalaisten kansanedustaja Jukka Mäkynen totesi.

– Kysynkin hallitukselta, oletteko te todella valmiit tällaiseen polttoaineiden hinnankorotukseen? Voitteko luvata suomalaisille, että keskeytätte tällaiset vaaralliset suunnitelmat? Mäkynen kysyi.

Perussuomalaisten linja selkeä

Liikenneministeri Timo Harakka (sd.) ei vastannut kysymykseen, vaan turvautui puhumaan Juha Sipilän hallituksen asettamista tavoitteista. Harakka totesi, että perussuomalaiset on kannattanut polttoaineiden bio-osuuden kasvattamista.

Mäkynen täsmensi Harakalle perussuomalaisten linjan selkeästi.

– Perussuomalaisten linja on, etteivät polttoainehinnat saa nousta. Jos hallituksen niin sanotut ilmastotoimet nostavat polttoaineiden hintoja, pitää se kompensoida reilulla veroalennuksella siten, ettei kokonaishinta nouse.

Mäkynen halusi Harakalta selkeää vastausta siihen, paljonko polttoaineiden hinnat nousevat, jos valmistelussa oleva polttoaineiden päästökauppa toteutuu. Tähänkään ministeri Harakka ei vastannut, vaan jatkoi edellisen Sipilän hallituksen syyttelyä.

Hallitus lykkää ikävät päätökset kuntavaalien yli

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio huomautti, että nyt SDP on pääministeripuolue, eikä se voi vuodesta toiseen mennä edellisen hallituksen selän taakse.

– Autoilijoiden jatkuva kyykyttäminen on täysin epäoikeudenmukaista. Perussuomalaiset eivät tahdo korottaa veroja vaan laskea niitä. Autoilu on perustarve, joka ei saa muuttua kalliimmaksi, vaan siitä tulee tehdä halvempaa.

Tavio syytti hallitusta kieroilusta, kun se siirtää polttoainehintoja korottavat toimenpiteet kuntavaalien jälkeiseen aikaan.

Suomen Uutiset