Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko haastoi HS:n puheenjohtajatentissä Jussi Halla-ahoa siitä, että perussuomalaiset on kritisoinut keskustan tukiaispolitikointia. Halla-aho muistutti Saarikkoa siitä, että valtionosuuksilla ja muilla tasausjärjestelmillä voidaan tasata hyvinvointia, mutta tulonsiirroilla ei voida luoda hyvinvointia. Perussuomalaisten tavoite ei kuitenkaan ole leikata tukia siellä missä niitä tarvitaan, vaan tavoitteena on vähentää tukien tarvetta.


Perussuomalaiset haluavat pitää koko maan asumiskelpoisena. Jussi Halla-aho totesi eilen Helsingin Sanomien puheenjohtajatentissä, että paikallisella ja valtakunnallisella politiikalla voidaan vaikuttaa siihen, ovatko maakunnat ja syrjäseudut sellaisia ympäristöjä, joihin jokaisella on halutessaan mahdollisuus asettua asumaan.

– Se toki edellyttää rahoituksellisia interventioita valtion taholta, koska ei ole mahdollista, että autioituva seutu voisi omilla vero- tai muilla tuloillaan ylläpitää infrastruktuuria, etenkin kouluihin ja terveyspalveluihin liittyvää, mikä on edellytyksenä sille, että alueelle saadaan ihmisiä, Halla-aho sanoi.

Maakunnat tarvitsevat tuottavia työpaikkoja

Perussuomalaisten tavoite ei ole leikata tukia siellä missä niitä tarvitaan, vaan tavoitteena on vähentää tukien tarvetta.

Perussuomalaiset pyrkii kasvattamaan maaseudun elinvoimaa ensisijaisesti vaikuttamalla siihen, että tuottavia työpaikkoja syntyy myös maakuntiin. Samalla asumisen ja liikkumisen kustannukset on pidettävä kurissa, jotta työn vastaanottaminen ja työn tekeminen pysyy kannattavana. Lisäksi perussuomalaiset keventäisi työtulojen verotusta, jolloin palkasta jäisi enemmän käteen.

Elinvoima ei synny yksinomaan verottamalla ja verorahaa jakamalla

Keskusta kuitenkin mielellään esiintyy äänestäjilleen maaseudulle kohdistuvien tukiaisten hanan valvojana, mitä perussuomalaiset on kritisoinut. Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko haastoi HS:n puheenjohtajatentissä Halla-ahoa.

Saarikon mukaan maaseudun pitäminen elinvoimaisena olisi ristiriidassa keskustan tukiaispolitiikan kritisoimisen kanssa.

– Tukiaiset ovat juuri niitä EU:n aluekehitysrahoja, valtionosuusjärjestelmän tasauksia, Saarikko sanoi.

Halla-aho totesi, että elinvoima ei synny yksistään verottamalla ja verorahaa jakamalla.

– Todellisuudessa elinvoima syntyy taloudellisesta toimeliaisuudesta. Tulonsiirroilla, kuten valtionosuuksilla ja muilla tasausjärjestelmillä voidaan tasata hyvinvointia, mutta tulonsiirroilla ei voi luoda hyvinvointia.

– Perussuomalaiset ovat vakuuttuneita siitä, että maakuntien ihmiset haluavat elää omalla työllään. Päättäjien tehtävä on tehdä politiikkaa, jolla yritysten ja tuotannon kilpailukyky säilyy, koska se on ainoa todellinen hyvinvoinnin lähde.

SUOMEN UUTISET