Julkisessa keskustelussa on esitetty kerjäjäisten rekisteröintiä. Eurovaaliehdokas, kansanedustaja Maria Tolppanen (ps.) kertoo, mitä vaikutuksia rekisteröinti toisi tullessaan.

Jos ulkomaalaisten kerjääminen yritetään estää rekisteröintipakolla, on seurauksena uusi ryhmä työperäisiä maahanmuuttajia. Näin se käy: Kun kerjäläinen rekisteröityy kerjäläiseksi, tulee hänestä samalla rekisteröitynyt tulonhankkija.  Suomessa lähtökohtaisesti kaikki ansaintatoiminta on veronalaista. Jos esimerkiksi Romanian romanit rekisteröityvät kerjäläisiksi, heistä tulee myös verovelvollisia ja se tuo heille työperäisen maahanmuuttajan statuksen.

Tämä taas tarkoittaa sitä, että kerjäystoiminnan alkaessa heidän mukanaan olevat ja Romaniassa olevat lapsensa saavat oikeuden lapsilisiin ja Romaniassa alle kolmevuotiaitten lasten kotihoito avaa suomalaisen kotihoidon tuen.  Jos kerjäläinen tulee EU- ja Eta-alueen ulkopuolelta, saa rekisteröitynyt kerjäläinen suomalaisen sosiaaliturvan neljän viikon kerjäämisen jälkeen. Tällöin hänen mukanaan tulleet lapset saavat suomalaista lapsilisää. Tämän mahdollistaa tammikuussa käyttöönotettu yhdistelmälupadirektiivi.

Lakeja ja lakiesityksiä pitää muistaa katsoa myös siltä kannalta, mitä niiden voimaantulo saa aikaan.

Maria Tolppanen
Kansanedustaja (ps.)