

Ronkainen: Kirkko sotkeutuu politiikkaan ja ajaa itseään alas
KOLUMNI | Onko kirkon tehtävä ottaa kantaa poliittisiin kysymyksiin? Onko kirkko tosiaan sitä mieltä, ettei Suomen lakia tarvitse noudattaa? Näitä kysymyksiä kansanedustaja Jari Ronkainen (ps.) käsittelee kolumnissaan.
Olen tähän saakka välttänyt keskustelua, jossa yhdistyvät uskonto ja politiikka. Jokaisella on oma uskonsa tai sitten ei. Olen myös ajatellut ettei kirkon tehtävä ole myöskään sekaantua politiikkaan, vaan pysyä omalla tontillaan. Nämä viimeiset turvapaikkoihin liittyvät ”keskustelunavaukset” arkkipiispa Kari Mäkisen puolelta kylläkin tuovat väkisin mieleen sen tosiasian, ettei kirkko enää pysy tontillaan.
Voidaan myös ihmetellä muita kirkon periaatteita, sillä esimerkiksi monikulttuurisuutta ihannoiva Helsingin piispa Irja Askola on valmis luovuttamaan kirkon tiloja Suomessa asuvien muslimien käyttöön ja tällöin kirkko edistää islamin laajentumista. Kirkosta erotaan taas vauhdilla, joten kysynkin, onko Mäkisen ja Askolan tarkoitus ajaa evankelis-luterilainen kirkko alas?
Kirkolla on omat moraaliset periaatteensa ja se pyrkii jakamaan ja tuomaan hyvää kaikille, jokaisen elämään. Tämä ajattelumalli on nyt laajenemassa siten, että kirkko näyttää hyväksyvän maallisen lainsäädännön – Suomen lain – ylikävelemisen. Onko kirkko tosiaan sitä mieltä, ettei lakia tarvitse noudattaa? Ei tämä ole mitenkään ennen kuulumatonta, sillä onhan kirkko myös aiemmin piilotellut karkotuspäätöksen saaneita. Nyt se vain nousi keskusteluun siten, että kirkko myöntää ettei heitä kiinnosta Suomen etu, vaan he ovat kaiken yläpuolella. Ei tämä näin voi mennä.
Jos kirkko ei halua noudattaa lakiamme, niin meidän kansanedustajina on pohdittava kirkon verotusoikeutta. Tämä oikeus on todella merkittävä, jonka vuoksi monesti tulkitaan, ettei kirkkoa ja valtiota ole erotettu. Tämä on syytä kyseenalaistaa.
Toinen asia, jossa kirkko on ottanut poliittisesti kantaa, on sukupuolineutraali avioliitto. Kirkon opeista voi olla montaa mieltä, mutta kyllä ne kannanotot vaikuttivat enemmänkin poliittisilta kuin uskonnollisilta.
Riippumatta siitä mihin poliittiseen kysymykseen kirkko ottaa kantaa, niin aina se näyttää aiheuttavan jäsenkatoa. Siksi olisi syytä pohtia mihin oikeastaan otetaan kantaa. Voidaan surra erinäisten väkivallantekojen uhreja ja tuomita väkivalta. Sitä väkivaltaa on nähty viimeaikoina hyvin paljon. Brysselin lisäksi esimerkiksi Pakistan.
Ulkoministerimme Timo Soini totesi, että kristityt ovat maailman vainotuin kansanryhmä. Sitä vainoa valitettavasti harjoittaa varsinkin toinen uskonnollinen ryhmä, johon kuuluvia kirkko nyt haluaa auttaa täällä Suomessa. Tämä on aivan järjetöntä. Jos pakolaisia otetaan vastaan, niin autetaan nyt vaikka ensimmäisenä niitä vainottuja kristittyjä eikä tuoda niitä vainoja tänne Eurooppaan. Kirkon on syytä ottaa lusikka kauniiseen käteen ja tunnustaa tosiasiat.
JARI RONKAINEN
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Eerola: Hallitus ei voi seurata sivusta, jos kirkko rikkoo lakeja turvapaikanhakijoita piilotellessaan

Kirkolla tarkat ohjeet turvapaikkatilanteisiin – mutta onko toiminta laillista?

Meri tuomitsee kirkon aikeet tukea laittomasti maahan jääviä ulkomaalaisia: “Vastaako piilottelija, jos muut joutuvat rikoksen uhriksi?”
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.