Perussuomalaisten kansanedustaja, Ylen hallintoneuvoston jäsen Jari Ronkainen suivaantui A-teema-ohjelmassa (17.5.) esitetystä väitteestä, jonka mukaan hän ja kansanedustaja Olli Immonen ovat sanoneet haluavansa puuttua Ylen ohjelmasisältöön.

– Ohjelmassa käsiteltiin Ylen riippumattomuutta poliittisesta ohjauksesta, mikä on ymmärrettävää ottaen huomioon Terrafame-uutisoinnista nousseen kohun. Hämmästyttävää kuitenkin oli, että haastatellessaan Yleisradion hallintoneuvoston perussuomalaista puheenjohtajaa Kimmo Kivelää toimittaja Annika Damström väitti, että hallintoneuvoston perussuomalaiset jäsenet, allekirjoittanut ja Olli Immonen, ovat sanoneet haluavansa vaikuttaa Ylen ohjelmasisältöihin. Väite on törkeä ja täysin perätön!

Syyttäminen painostuksesta naurettavaa

Ronkainen myöntää moittineensa Ylen tiedonvälitystä arvovärittyneeksi ja yksipuoliseksi sekä toivoneensa, että se vastaisi Yleisradion julkilausuttuja arvoja eli tasa-arvoa, sananvapautta ja korkeatasoista journalismia.

– Olen ainoastaan kehottanut Ylea noudattamaan journalistien itsensä laatimia eettisiä ohjeita, joten syyttäminen poliittisesta painostuksesta on naurettavaa, Ronkainen kirjoittaa blogissaan.

Sisältöä saa arvioida

Ronkainen toteaa, että häntä on aikaisemminkin arvosteltu julkisuudessa siitä, että hän on ottanut hallintoneuvoston kokouksissa ja keskusteluissa esiin Ylen sisällöllisiä seikkoja.

– En kuitenkaan näe minkäänlaisena ongelmana sitä, että hallintoneuvoston jäsenet tuntevat ja käyvät läpi Ylen toimintaa. Neuvoston lakisääteisenä tehtävänä on valvoa, että julkisen palvelun ohjelmatoiminnan mukaiset tehtävät tulevat suoritetuiksi ja arvioida palveluiden sekä toimintojen suhdetta siihen, vastaavatko ne yhteiskunnan demokraattisiin, sosiaalisiin ja kulttuurisiin tarpeisiin. Tämähän olisi mahdotonta, jos sisältöjä ei arvioinnissa sivuttaisi.

”Olemme olleet aktiivisia”

Ronkainen muistuttaa, että hallintoneuvoston kokouksissa on läsnä Ylen ylin johto, joka mahdollistaa luontevan kanavan ottaa asioita esille.

– Perussuomalaiset eivät suinkaan ole ainoita, jotka nostavat asioita keskusteluun, vaikka voidaankin myöntää, että olemme olleet sen suhteen aktiivisia, Ronkainen toteaa.

Ronkainen olisi toivonut, että A-teemasta olisi oltu häneen yhteydessä ja annettu mahdollisuus ottaa kantaa ”ilmaan heitettyihin väitteisiin”.

SUOMEN UUTISET