Perussuomalainen kansanedustaja Jari Ronkainen jätti tänään kirjallisen kysymyksen hallituksen vastattavaksi koskien avustajakoiria. Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi vuosi sitten ohjeistuksen lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovuttamisesta.

– Vammaisten avustajakoirien hakemisen ja myöntämisen järjestelmä on täysin erilainen kuin näkövammaisten opaskoirien. Minua ihmetyttää miksi, kun molemmissa tavoitteena on itsenäisen toimintakyvyn tukeminen, Jari Ronkainen kummastelee.

Invalidiliitto oikeilla jäljillä

Invalidiliitto teki ministeriön julkaisemasta ohjeistuksesta kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle helmikuussa. Kantelussaan Invalidiliitto pyysi tarkastamaan ministeriön ohjeistuksen lainmukaisuuden myös avustajakoirien osalta.

– Invalidiliitto on mielestäni oikeilla jäljillä. Tasa-arvoisen kohtelun turvaamiseksi, jos lääketieteelliset perusteet vain täyttyy, niin kaikkien lääkinnällisten apuvälineiden myöntäminen tulisi asettaa samalle viivalle. Vammaan katsomatta, Ronkainen sanoo.

Avustajakoirista korvaamaton apu

Ronkainen on tutustunut avustajakoirien toimintaan vakuutuslääkärijärjestelmää koskevan lakialoitteensa tiimoilta.

– Olen saanut nähdä, kuinka erityisesti aivovammatapauksissa avustajakoirista on ollut korvaamatonta apua. Toivoisin näkeväni avustajakoirien käyttöä edistettävän ja luovutusperusteiden tulevan samalle tasolle opaskoirien kanssa, Ronkainen kertoo.

SUOMEN UUTISET