

MATTI MATIKAINEN
Ronkainen: Yle myönsi yksipuolisen uutisoinnin Forssan joukkotappelusta – Eikö Ylen pitäisi kertoa totuus ja jättää järjestyksenpito poliisin tehtäväksi?
Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen kiittää Yle Hämeen päällikkö Päivi Kuismaa, joka Suomen Uutisille toimittamassaan vastineessa ”myöntää yksipuolisen uutisoinnin Forssan joukkotappelusta”.
Yksipuolisuutta perustellaan sillä, että toimittajan saapuessa paikalla oli saatavissa ainoastaan toisen puolen näkemys tilanteesta.
– Kuitenkin roskamediaksi leimatulla sivustolla oli jo samana iltana valo- ja videokuvaa yhteenotoista. Tämä materiaali näytti selvästi, että myös turvapaikanhakijat olivat löytäneet ”kättä pidempää” tilanteessa, kansanedustaja Jari Ronkainen kirjoittaa blogissaan.
– Lisäksi Kuisma jättää vastaamatta kysymykseeni, miksi Forssan aiempien tapahtumien, mm. 15-vuotiaan pahoinpitely ulkomaalaisten toimesta, uutisointi tapahtui vasta joukkotappelun yhteydessä. Oliko aikaisemmissa tapauksissa toimittaja niin myöhässä, ettei haastateltavia löytynyt kummaltakaan puolelta ja uutisointi jäi kokonaan tekemättä?
Onko Yle unohtanut tehtävänsä?
Ronkainen kysyy, mistä lähtien Ylen tehtävänä on ollut löytää ratkaisuja tilanteen laukaisemiseksi.
– Eikö Ylelle kuulu tasapuolinen ja totuudenmukainen tiedonvälitys ja poliisille yhteiskuntarauhan turvaaminen? Poliisi tosin nurinkurisesti esittää yhdessä Forssan ammatti-instituutin rehtorin kanssa, että vastaanottokeskuksen lähellä sijaitsevan asuntolan opiskelijat pysyttelevät turvallisuussyistä sisätiloissa, eivätkä osallistu tapauksesta järjestettävään mielenilmaukseen.
– Eikö muualta tulleiden turvapaikanhakijoiden tulisi sopeutua meidän yhteiskuntajärjestykseen eikä toisin päin? Olen jo aiemmin ehdottanut aukioloaikoja vastaanottokeskuksille turvallisuudentunteen lisäämiseksi. Forssan tapaus osoittaa, että vastaanottokeskuksissa tarvitaan selkeämmät pelisäännöt.
Erikoista uutisointia myös mielenosoituksesta
Ronkaista kummastuttaa myös Ylen uutisointi Forssassa eilen järjestetystä mielenosoituksesta.
– Poliisin arvion mukaan paikalla oli satakunta mielenosoittajaa ja runsaasti yleisöä. Mitenköhän jako mielenosoittajiin ja yleisöön on tehty? Onkohan toimittaja kierrellyt kyselemässä, että mahtaako henkilö olla osoittamassa mieltään vai seuraamassa vain tapahtumia? Ylelle viime aikoina esitetyn kritiikin jälkeen meno ei ainakaan ole parantunut.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ylen vastine

Ronkainen: Islam on myös poliittinen aate – “Miksi muslimeita pidetään ressukoina, joiden päätä silitetään?”

Ronkainen: Ylen uutisointi tarkoituksenmukaista ja vääristelevää – “Toimittajien on kestettävä kritiikkiä omista journalistisista valinnoistaan”

Luottamus Ylen riippumattomuuteen ja luotettavuuteen notkahti – “Vääristelee tietoja ja pimittää rahankäyttöä”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Taloustieteen emeritusprofessori: Työn verotusta kannattaa keventää myös ylimmissä tuloluokissa – ”Yhteiskunnalle käy kalliiksi pitää kaikkein tuottavimpia ihmisiä vajaakäytöllä”
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.