KOLUMNI Vaalien alla lähinnä pääomapiirejä edustavat lobbarit pyrkivät vaikuttamaan vaalitulokseen tuntuvan vaalirahoituksen lisäksi levittämällä julkisuudessa negatiivisia arvioita istuvista edustajista, jotka eivät tanssi heidän pilliensä mukaan.

Yksi räikeimmistä esimerkeistä tällaisesta vaalivaikuttamisesta oli lukuisiin lehtiin 20. maaliskuuta levinnyt suomalaismeppien vertailu. Juttu perustui muutaman nimettömän lobbarin ja virkamiehen haastatteluihin. Omalta osaltani kirjoituksessa väitettiin, että en vastaisi ”normaaleihin tietopyyntöihin”. Tapoihini kuuluu vastata kaikkiin minulle osoitettuihin viesteihin tulevat ne sitten keneltä tahansa, yksittäisiltä koululaisilta, yrittäjiltä tai eläkeläisiltä jne.

Samoin jutussa väitettiin, että emme Jussi Halla-ahon kanssa ”oikein osallistu mihinkään”. Kenties lobbari tarkoittaa ravintolaillallisia, joihin emme juuri osallistu? Koen illalliset tehottomaksi ajankäytöksi erityisesti Strasbourgin kiireisten täysistuntoviikkojen aikana.

En ole koskaan ollut politiikassa mukana miellyttääkseni johtavia virkamiehiä tai kovapalkkaisia lobbareita enkä heitä palvellakseni, vaan edistämässä omille äänestäjilleni tärkeitä asioita heidän antamallaan toimeksiannolla.

Päätyöni Euroopan parlamentissa on ollut veronkierron, talousrikosten ja rahanpesun kitkeminen. Tätä työtä olen tehnyt neljä vuotta talous- ja raha-asioiden valiokunnassa ECONissa, PANA-tutkintavaliokunnan varapuheenjohtajana ja viimeksi TAX3-erityisvaliokunnan jäsenenä. Lähetin tiedotteen TAX3:n mietinnön äänestyksistä myös useille medioille, mutta suurin osa niistä jätti sen julkaisematta.

Ymmärrän varsin hyvin, että lähinnä suuryrityksiä edustavat lobbarit eivät pidä veronkierron vastaisesta työstäni, sillä heidän päämiestensä tavoitteena on välttyä normaalilta veronmaksulta. Siksi ne ovat lähteneet myös mustamaalauskampanjaan.

Meppien aktiivisuutta vertaillaan usein erilaisten lukujen avulla, vaikka luvut eivät olisi keskenään edes vertailukelpoisia. Esimerkiksi Suomen ahkerimmaksi mepiksi usein tituleeratun Heidi Hautalan yleisin puheenvuoro on ollut ”Keskustelu on päättynyt”, jonka hän on todennut yli 50 kertaa suomeksi johtaessaan istuntoa.

Euroopan parlamentin nettisivuilta saa hyvän käsityksen siitä, millaisia asioita kukin on työssään edistänyt. Minun toiminnastani voi lukea enemmän myös kotisivuiltani osoitteessa www.pirkon.info.

Pirkko Ruohonen-Lerner
Euroopan parlamentin jäsen, PS/ECR