Ruohonen-Lerner: Verotietojen vaihtoa koskeva direktiivi etenee
Euroopan parlamentin talous- ja raha-asioiden valiokunnassa (ECON) äänestettiin tänään verotietojen vaihdosta EU:n jäsenmaiden kesken. Valiokunta hyväksyi neuvostossa kertaalleen hyväksytyn esityksen selvällä enemmistöllä.
Valtiovarainministerit pääsivät maaliskuussa sopuun DAC4-direktiivistä, jonka mukaan suurimpien monikansallisten yritysten pitää jatkossa raportoida maakohtaisista verotustiedoista sijaintivaltionsa veroviranomaiselle. EU-maiden tulee myös vaihtaa näitä tietoja automaattisesti.
Myös pienemmät yritykset mukaan
Perussuomalaisten europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner toimi raportin varjoesittelijänä parlamentin talous- ja raha-asioiden valiokunnassa. Hän jätti raporttiin myös omia korjausehdotuksiaan.
– Nyt ilmoitusvelvollisuus koskee ainoastaan kansainvälisiä suuryrityksiä, joilla on yli 750 miljoonan euron liikevaihto. Tämä on ongelmallista, sillä aggressiivista verosuunnittelua harrastavat myös paljon pienemmät yritykset. Esimerkiksi Suomessa ilmoitusvelvollisuuden piiriin menee arviolta alle 100 kappaletta. Liikevaihdon rajan pitäisi olla huomattavasti alhaisempi, mielestäni 40 miljoonaa euroa olisi sopiva, Ruohonen-Lerner sanoo.
Julkisuus lisää painetta
Europarlamentaarikon mielestä direktiiviin olisi voitu sisällyttää myös verotietojen julkistaminen kansalaisille.
– Nyt tiedot kulkevat ainoastaan veroviranomaiselta toiselle. Toivottavasti verohallinto pystyy tietojenvaihdon pohjalta kohdentamaan tarkastuksensa jatkossa juuri näihin pahimpiin veronkiertäjäyrityksiin.
– Avoimuus on paras lääke veronkiertoon. Minusta kansalaisilla on oikeus saada tietää yrityksen verojalanjälki, ja päättää sen pohjalta, minne he haluavat rahansa kantaa. Esimerkiksi Panama-vyyhdin paljastuminen ei ole tehnyt hyvää Nordealle. Mahdollisimman suuri julkisuus tuo myös poliittista painetta lisäuudistuksille veronkierron vastaisessa taistelussa, Ruohonen-Lerner painottaa.
“Tiedot julkisiksi myös kansalaisille”
Puutteista huolimatta Ruohonen-Lerner äänesti raportin puolesta.
– Päätös tietojenvaihdosta ja maakohtaisesta raportoinnista on askel oikeaa suuntaan. Seuraava tavoitteeni on saada nämä tiedot julkisiksi myös kansalaisille.
Nyt käsitellyssä direktiivissä päätösvalta on neuvostolla, joka konsultoi Euroopan parlamenttia. Seuraavaksi valiokunnassa äänestetty raportti siirtyy Euroopan parlamentin toukokuun täysistunnon käsittelyyn.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ruohonen-Lerner: “Vaadin järeitä toimia veronkierron estämiseksi”
Ruohonen-Lerner hiillosti Googlea ja Ikeaa veronkierrosta
Ruohonen-Lerneriltä kysymys komissiolle – pankkien rooli veronkierrossa on selvitettävä
Viikon suosituimmat
”Kuka laittoi disinformaation liikkeelle vesihuollon yksityistämisestä?”, kysyy Purra – aiemmin mitään pidäkkeitä ei ollut, nykyinen hallitus ESTÄÄ määräysvallan lipumisen yksityisille
Härskiä on: Vihreät, SDP ja keskusta huutavat vesiasiassa sutta, mutta ovat itse se susi – ajoivat äskettäin Jyväskylän ja Ähtärin vesihuollon yksityistämistä
Puhdistuksesta huolimatta pylväiden saumoihin imeytynyttä väriainetta nousee koko ajan pintaan – Purra: “Voi teitä aktivistit Elokapinassa”
Eduskunnan puhdistustyöt jatkuvat edelleen.
Hollywoodin woke-kiihko vähitellen laantumassa, uudet tuulet puhaltavat – Kummisetä-trilogian ohjannut Francis Coppola kasasi elokuvatiiminsä omaperäisellä tavalla
Elokuvaohjaaja Francis Ford Coppola pyristelee Hollywoodin woke-kulttuuria vastaan. Kummisetä-trilogiasta tunnettu ohjaajalegenda kertoi tavoitteekseen tehdä elokuvan, jota ei voisi luonnehtia tyypilliseksi woken läpitunkemaksi Hollywood-tekeleeksi. Coppola halusi näyttelijäkaartiinsa cancel-kulttuurin uhriksi joutuneita hahmoja sekä oikealta että vasemmalta. Tällaisia ovat mm. konservatiivisia näkemyksiä esittänyt Jon Voight sekä takavuosien Trump-kriitikko Shia LaBeouf.
Yksijalkaisesta nigerialaisesta merirosvosta tulee uustanskalainen – kotoutumissuunnitelma on jo valmiina
Tanskalaisen fregatin merirosvouksen vastainen operaatio päättyi siihen, että tulitaistelussa jalkansa menettänyt nigerialainen merirosvo tuotiin Tanskaan hoitoon. Lucky-niminen merirosvo on nyt saanut myönteisen turvapaikkapäätöksen ja hänelle on laadittu kotoutumissuunnitelma. Hänen ei tarvitse enää palata Afrikkaan, jossa elämä yksijalkaisena olisi hyvin raskasta.
Oman turvapaikkapolitiikkansa kaaokseen ajanut Saksa etsii ratkaisumalleja Hollannista ja Pohjoismaista
Saksassa vaaditaan muutosta yhteiskunnallisia jännitteitä synnyttävään hallitsemattomaan maahantuloon ja siirtolaispolitiikkaan. Mallia etsitään nyt myös Hollannista ja Pohjoismaista.
Kamala Harrisin vastaus meni “sanasalaatiksi” – TV-yhtiö julkaisi parannellun version haastattelusta
Kamala Harris oli vaalikampanjansa tiukimmassa haastattelussa "60 minuuttia" -ohjelmassa. Harrisin vastaus Yhdysvaltain ja Israelin suhteita koskien oli niin sekava ja sisällötön, että TV-kanava joutui editoimaan ennakkomainoksiaan uudestaan. Ukrainan mahdolliseen Nato-jäsenyyteen Harris kieltäytyi ottamasta kantaa.
Maahanmuuttajat kärsivät työstressistä – matka kehitysmaasta hyvinvointiyhteiskunnan hoivaan on paljon pitempi kuin maantieteellinen etäisyys
Matka kehittyvästä maasta pohjoismaisen työelämän ja hyvinvointiyhteiskunnan runsaudensarven ääreen voi olla henkisesti paljon pitempi kuin maantieteellinen etäisyys. Seurauksena voi olla jopa ”vähemmistöstressi”. Kansankoti panostaa nyt julkisia varoja valaistakseen kaikkia kansalaisia akuutista ongelmasta.
Jani Mäkelä: Oppositio on valehdellut vesihuoltoasiassa
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä (ps.) moittii oppositiota, jonka vesihuoltoa koskevat väitteet eivät pidä paikkaansa.
Perussuomalaiset: Kehitysyhteistyöhön mullistavia muutoksia – Suomi asettaa tiukat rajat rahaa saaville maille
Kehitysyhteistyötä uudistetaan tällä hallituskaudella. Uusi strategia nojaa vahvasti kahteen keskeiseen ohjenuoraan: yksityinen sektori saa suuremman roolin kehitysavun toteuttajana ja rajalliset panostukset kohdennetaan tarkemmin niihin maihin, jotka aidosti haluavat kasvaa ja vaurastua. Eduskunnassa käsiteltiin tiistaina ensimmäistä kertaa yhdessä Suomen kauppa- ja kehityspolitiikan selontekoa.