Segregaatio ja rinnakkaisyhteiskunnat ajavat pohjoismaista hyvinvointivaltiota yhä ahtaammalle. Oleskelu tukiviidakossa on kovin monelle ikään kuin oikeus vailla velvollisuuksia. Vallitsevaa todellisuutta voi yrittää taklata, vaikka kansalaiskokeella.

Ruotsin porvarihallitus julkaisee piakkoin esityksen pakollisesta Ruotsin kurssista, jonka sisäistäminen ja läpäiseminen olisi pakollista tuoreille maahanmuuttajille.

”Ruotsia pitää osata puhua”

Vasta sen jälkeen avautuisivat ovet hyvinvointiyhteiskunnan palvelutarjontaan. Asiasta on periaatteessa sovittu jo hallitusohjelmassa (Tidöavtalet).

– Perustuslakia on kunnioitettava. Ruotsia pitää osata puhua, mutta muista kulttuureista voi toki ottaa vaikutteita. Keskeinen seikka on luottamus. Tarkoittaa sitä, että viranomaiset ovat keskuudessamme, koska he tahtovat meille hyvää, painottaa työmarkkinaministeri Johan Pehrson Dagens Nyheterissä.

Tarjouksesta ei voi kieltäytyä

Maahanmuuttajan aapinen koostuu tasa-arvoon liittyvistä käytännön kysymyksistä, oikeusvaltion periaatteista, sananvapaudesta sekä lasten oikeuksista. Opitun testaaminen tapahtuu sitten kansalaiskokeessa, jonka jälkeen henkilön oletetaan toimivan pohjoismaiseen hyvinvointivaltioon soveltuvalla tavalla.

– Tämä ei todellakaan ole pelkkä tarjous vaan vaatimus. Kurssi päättyy kokeeseen, joka on läpäistävä, Pehrson muistuttaa.

Menestyksellisen kokeen jälkeen henkilön on mahdollista saada kotoutumistukea. Järjestely on tulossa voimaan hallituskauden jälkipuoliskolla eli todennäköisesti vuonna 2025.

SUOMEN UUTISET