Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD, Alternative für Detschland) on saavuttanut ensimmäiset edustuspaikkansa entisen Länsi-Saksan alueella. Professoripuolueeksi kutsuttu AfD saavutti 6,1 prosentin äänisaaliin Hampurin vaaleissa. AfD:n ohjelma on eurovastainen ja maahanmuuttokriittinen. Saksan liittopäivien suurin puolue CDU kärsi vastaavasti 6,1 prosenttiyksikön pudotuksen.

Hampurin suurimpana puolueena säilyy sosialidemokraattinen SPD, mutta se menetti yksinkertaisen enemmistön. SPD joutunee turvautumaan vihreiden apuun.

Saksi-osavaltion johtaja, ja puolueensa äänekäs maahanmuuttokriitikko Frauke Petry totesi, että puolueen linjaukset maahanmuuton suitsemisen suhteen tuottivat edustuspaikat Hampurissa. Petry korosti AfD:n aihepiireistä kansallisen turvallisuuden merkinneen paljon vaalituloksessa. Maahanmuuton lisäksi hän mainitsi islamin uskontoa kohtaan asetettujen AfD:n kantojen tuoneen puolueelleen menestystä.

Puolueen johto arastelee vielä maahanmuuttokannoissaan. Puolueen puheenjohtaja, Suomessakin äskettäin vieraillut Bernd Lucke haluaisi keskittyä maahanmuuttoasioiden sijaan euro- ja talouskysymyksiin.

Merkelin CDU menettämässä jalansijaansa

Saksan liittokansleri Angela Merkel on kiperän paikan edessä. Financial Times kertoo, ettei ainoassakaan Saksan kymmenestä suurimmasta kaupungista ole enää CDU-vetoista paikallishallintoa.

Lehti huomauttaa, ettei osavaltiovaalien heikko menestys muuta liittopäivien rakennetta. Vaalitappiot antavat kuitenkin Merkelille hälytyssignaalin, että valta voi vaihtua seuraavissa liittopäivävaaleissa.

FT aprikoi CDU-edustajien vaativan tiukempaa asennoitumista maahanmuuttoon saadakseen äänivuodot tukittua AfD:n suuntaan. Viime vuonna Saksa kiristi sosiaaliturvan myöntämisen perusteita maahanmuuttajille. Nyt keskustelu on siirtynyt turvapaikkahakemuksien tiukempaan seulontaan.

Henri Myllyniemi