Tuore kansliaministeri Thorsten Frei (CDU) vahvisti saksalaisella n-tv-uutiskanavalla, että käännytys koskee myös turvapaikanhakijoita.
Toimintalinjasta on sovittu hänen mukaansa kristillisdemokraattien ja sosialidemokraattien solmimassa hallitussopimuksessa.
Saksaan tullaan muiden EU-maiden kautta
Kansliaministeri Frein mukaan käännytys rajalla ei riko eurooppalaisia lakeja. Niiden mukaan turvapaikkahakemus on jätettävä siinä maassa, jossa hakija on tullut ensimmäistä kertaa Euroopan unionin alueelle.
– Käytännössä kaikki maitse Saksaan yrittävät ovat tulleet Saksan rajalle jonkun muun EU-maan kautta, ministeri muistutti.
Saksan rajavalvontajoukkoja vahvistetaan 2 000-3 000 poliisilla yhteensä yli 13 000 poliisiin. Työvuoroja voidaan tarvittaessa pidentää.
Merkelin avaamat rajat suljettiin
Sisäministeri Dobrindt on kumonnut määräyksellään vuonna 2015 liittokansleri Angela Merkelin (CDU) aikana annetun suullisen ohjeen pitää rajat auki ja päästää kaikki maahan.
Maahan päästettiin myös ilman papereita, jos tulija ilmoitti suullisesti hakevansa turvapaikkaa. Päätös johti massiiviseen siirtolais- ja pakolaismäärän kasvuun Saksassa ja muualla Euroopassa.
Saksa saa tukea Ranskalta
Ranskan presidentti Emmanuel Macron antoi liittokansleri Friedrich Merzin (CDU) ensimmäisenä virkapäivänään Pariisin tekemän pikavierailun yhteydessä tukensa Saksan tiukentuvalla rajavalvonnalle.
Hänen mukaansa rajojen suojelu on sekä Ranskalle että Saksalle tärkeä yhteinen tavoite.
Saksan rajavalvontaa tiukennettiin monien turvapaikanhakijoiden tekemien veristen veitsi-iskujen nostattaman poliittisen paineen johdosta Saksan itä- ja etelärajalla osittain jo liitokansleri Olaf Scholzin (sd) hallituksen aikana.
Silloin, kuten nyt, virkaansa astuneen Merzin johtaman hallituskoalition hallitussopimuksen muotoiluun vaikutti myös pelko rajavalvonnan tehostamista vaatineen AfD-puolueen kannatuksen kasvusta.
Kymmeniä tuhansia laittomia
Saksan poliisin tilaston mukaan viime vuoden syyskuusta lähtien tehostetulla rajavalvonnalla on kyetty estämään yli 33 000 laitonta maahantuloa. Osaa heistä estettiin tulemasta maahan työntämällä takaisin rajan toiselle puolella. Kiinni poliisi on saanut yli 800 ihmissalakuljettajaa.
Kristillisdemokraattien ja sosiaalidemokraattien hallitussopimuksen mukaan Saksa aikoo käyttää kaikki oikeusvaltion mahdollisuudet estääkseen omilla keinoillaan laiton maahantulo siihen asti, kunnes EU:lla on toimiva ulkorajojen valvonta.