

Sanna Antikainen ja Jani Mäkelä. Arkistokuvaa. / MATTI MATIKAINEN
Sanna Antikainen ja Jani Mäkelä: EU:n hätärahoituspaketti on Suomen edun vastainen ja tulee tyrmätä
Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin tänään julkaisema uusi ehdotus elpymisrahoituspaketista sisältää edelleen 500 miljardin euron vastikkeettomat tuet. PS-kansanedustajat Sanna Antikainen ja Jani Mäkelä pitävät pakettia Suomen edun vastaisena ja esittävät sen hylkäämistä.
– Sekä tukipaketin koko, muoto että perustelut ovat pielessä. Tällä paketilla ei korjata koronakriisin vaikutuksia, vaan annetaan Etelä-Euroopan maille mahdollisuus jatkaa holtitonta taloudenpitoaan. Lystin maksavat ne jäsenmaat, jotka ovat hoitaneet asiansa kunnolla. Suomen ei pidä suostua tähän. Iso kysymys on, miksi Marinin hallitus ei ole asemoinut Suomea Ruotsin, Hollannin, Tanskan ja Itävallan linjalle, vaikka nämä maat ajavat linjaa, joka olisi Suomenkin kannalta edullisin, perussuomalaisten kansanedustajat Sanna Antikainen ja Jani Mäkelä kommentoivat yhteisessä tiedotteessaan.
Hätä on tässä tapauksessa seurausta siitä, että eteläiset jäsenmaat eivät vuodesta toiseen ole noudattaneet euroalueen budjettikurivaatimuksia.
Michel perustelee pakettia sisämarkkinoiden vahvistamisella ja eriarvoisuuden torjumisella.
PS-kansanedustajien mukaan perustelujen valossa on selvää, ettei kyseessä ole koronatukipaketti, vaan euroalueen hätärahoituspaketti.
– Hätä on tässä tapauksessa seurausta siitä, että eteläiset jäsenmaat eivät vuodesta toiseen ole noudattaneet euroalueen budjettikurivaatimuksia. Italialla on valtava valtionvelka, koska se ei halua verottaa kansalaisiaan tai karsia muun muassa järjettömän kokoista puolustusbudjettiaan. Kreikka puolestaan huijasi itsensä euroalueen jäseneksi luovalla kirjanpidolla. Nyt nämä maat pitävät muuta euroaluetta panttivankinaan ja kiristävät muut maksamaan menojaan, koska muuten euroalue voisi kaatua. Tämä kiristys tulee jatkumaan vuodesta toiseen, niin pitkään, kun suostumme siihen. Nyt on sanottava ei, Antikainen ja Mäkelä vaativat.
Hätärahoituspaketti ei kansanedustajien mukaan tule ratkaisemaan perusteiksi esitettyjä ongelmia, vaan ainoastaan toimimaan tekohengityksenä.
Euroalue pitäisi jakaa kahtia tai purkaa kokonaan, jotta nämä ongelmat voitaisiin oikeasti ratkaista. Jos näin ei tapahdu, oikea ratkaisu Suomelle olisi erota euroalueesta.
– Michel perusteli tukien jakamista vertailulla bruttokansantuotteesta ja työttömyydestä. Etelä-Euroopan maissa harmaa talous on mittava ongelma ja muun muassa Italiassa mafia pyörittää pienen EU-maan budjetin kokoista liikevaihtoa. Erityisesti Etelä-Eurooppaa jo vuosia koetellut työttömyys on euroalueen rakenteellinen ongelma ja johtuu siitä, että euro on väärä valuutta eteläisille jäsenmaille. Taloudet ovat yksinkertaisesti liian erilaisia voidakseen toimia saman valuutta-alueen jäsenenä. Euroalue pitäisi jakaa kahtia tai purkaa kokonaan, jotta nämä ongelmat voitaisiin oikeasti ratkaista. Jos näin ei tapahdu, oikea ratkaisu Suomelle olisi erota euroalueesta. Yhteisvastuullisen velan maksumiehiksi ryhtyminen on huonoin mahdollinen ratkaisu, Antikainen ja Mäkelä kiteyttävät.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Koskenkylä: Elvytysrahaston laillisuus kyseenalainen – EU-oikeuspalvelun arvioinnit eivät ole lopullisia juridisia arvioita päätösten laillisuudesta

Heikki Koskenkylä kommentoi EU-elvytysrahaston laillisuutta: “Budjetin menojen rahoittaminen lainoilla jyrkästi kielletty” (video)

Tavio EU-neuvotteluista: Suomelle jäämässä luu käteen – “Hallitus on viemässä Suomea historialliseen tappioon ja häviämässä 9 miljardia veronmaksajien rahaa”

EU:n muokattu elpymispaketti käytännössä ennallaan, budjettiin kosmeettisia leikkauksia, kriittisiä maita voidellaan jäsenmaksualennuksilla

Hakkarainen: “Suomen hallituksen tulisi nimenomaan pitää Suomen puolia neuvotteluissa, mutta oman maan edunvalvonta ei Marinin hallitukselle ollenkaan tärkeää”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.