

MATTI MATIKAINEN
Slunga-Poutsalo: Pakotekierre aloitti kauppasodan
Venäjä vastasi välittömästi vastapakotteilla EU:n pakotteisiin. Julkisuudessa on puhuttu vasta niiden vaikutuksista elintarvikealalle.
Nyt EU-maat kaivavat kuvettaan kansallisista budjeteistaan korvatakseen maidensa elintarvikealan menetetyt Venäjän vientitulot aina maataloustuottajista alan teollisuuteen saakka. Budjettiylijäämäiselle ja vauraalle Saksalle se on huomattavasti helpompaa kuin nyt jo 100 miljardin euron valtionvelassa painivalle Suomelle, muistuttaa perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo.
Lapsellista askartelua
– Kun ryhdytään kompensoimaan pakotekierteen romahduttamia vientituloja Venäjälle, se vaatii valtiovarainministeri Antti Rinteen budjettiesityksen repimistä ja kirjoittamista uudelleen kriisiajan budjetiksi. On lapsellista – tässä tilanteessa – askarrella ja kiistellä eläkkeiden 10 euron korotuksista, kun tehtaita joudutaan ajamaan alas. Nyt on nähtävä taloutemme koko kuva, eikä teatterimielessä riidellä lillukanvarsista.
– Pelkästään elintarvikealan Venäjän vientitulojen kompensaatiot vaatisivat alkuvaiheessa miljardin euron satsauksen. Nyt on yksinomaan puhuttu suorista teollisuuden, lähinnä Valion, menetyksistä eikä ollenkaan maatalousyrittäjien tulojen kaventumisesta, Slunga-Poutsalo huomauttaa.
Kriisiajan toimiin uutta asennetta
Puoluesihteeri muistuttaa, että Venäjän suorat pakotteet ja vastapakotteet koskettavat laajalti Suomen muutakin vientiteollisuutta.
– Jo nyt taloudellisesti haasteellisessa tilanteessa olevan kansallisen lentoyhtiömme koko strategia perustuu Venäjän ylilentoihin. Tämän lisäksi Venäjän rahoitusmarkkinoihin kohdistuneet pakotteet voivat pysäyttää useita suomalaisille vientiteollisuudenyrityksille tärkeitä investointeja myös EU-alueella.
– Tulevan kauppasodan aiheuttamassa kriisibudjetissa on keskityttävä toimiin, joilla voidaan markkinaehtoisesti kompensoida Venäjän vientitulojen menetykset. Teollisuutemme vientiä ja tuotantoa edistävien Finnveran, Suomen Vientiluotto Oy:n ja Teollisuussijoituksen rahoitusta on vahvistettava ja niiden takuu- ja rahoitussäännöstöä helpotettava. Samoin pankkialan tiukennetut säännöt on laitettava kauppasodan ajaksi naftaliiniin. Kriisiajan toimissa tarvitaan aivan uutta asennetta, Slunga-Poutsalo vaatii.
PS VERKKOTOIMITUS
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Eerola: Suomi mukaan Venäjä-pakotteisiin enintään maakauppakiellolla
Viikon suosituimmat

Purra: Surkeaa, Iltalehti, uskomattoman surkeaa
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra ottaa Facebookissa kantaa Iltalehden faktojen vastaiseen uutisointiin hallituksen säästöistä. Purran mukaan Iltalehti ei kanna mitään vastuuta siitä, että se johtaa ihmisiä harhaan virheellisellä uutisoinnillaan.

Jäikö Iltalehdessä vapunvietto päälle? Toimitus häröili lehden kanteen jättiotsikon tulevasta eläkeleikkauksesta, vaikka eläkkeitä nimenomaan ei leikata – lehti pahoittelee Äpy-levelin koheltamistaan

Päivän pointti: Oikeuskanslerin ratkaisu ministeri Mari Rantasesta ei miellyttänyt Ylen toimitusta – kutsui kommunistitaustaisen professorin haukkumaan lopputulosta

Eikö tulos miellytä? – Suomalainen valtamedia vaikenee edelleen Britannian vaalituloksesta
Ison-Britannian paikallisvaalien tulos on lähes vallankumous, sillä se merkitsee käytännössä perinteisen kaksipuoluejärjestelmän tuhoa. Nigel Faragen Reformipuolue sai vaaleissa murskavoiton, mutta se ei tunnu olevan edelleenkään uutinen Suomessa. Muualla maailmassa kylläkin.

Maahanmuuton kustannukset ovat massiivisia – kansanedustaja Strandman: Suomessa maahanmuuton hintalappu on arviolta 10,5 miljardia euroa vuodessa
Perussuomalaisten kansanedustaja Jaana Strandman kertoo maahanmuuton kustannusten olleen Suomelle ja Euroopalle massiivisia ja selkeästi mukanaan tuomia hyötyjä suurempia. Taloustieteen emeritusprofessori Matti Virénin tekemän karkean arvion mukaan maahanmuuton hintalappu Suomessa olisi noin 10,5 miljardia vuodessa perustuen hollantilaistutkimuksen tuloksiin.

Nigel Faragen maahanmuuttokriittinen Reformipuolue murskavoittoon Britannian paikallisvaaleissa – pääministeri Keir Starmer nöytyy, sanoo ymmärtävänsä äänestäjien raivon perinteisiä puolueita kohtaan
Nigel Faragen maahanmuuttokriittinen ja kansallismielinen Reformipuolue pyyhki perinteisillä puolueilla pöytää Britannian paikallisvaaleissa. Konservatiivit ja työväenpuolue suorastaan romahtivat äänestäjien purkaessa raivoaan nykyvaltaa vastaan. Kahden puolueen valtakausi Britanniassa on ohitse.

Lehtinen iloitsee: Turvapaikanhakijoiden uusintahakemuksilla venkoilu loppuu ja maasta karkottaminen nopeutuu
Eduskunta hyväksyi tänään hallituksen esityksen ulkomaalaislain muuttamisesta äänin 103-53. Esityksen myötä turvapaikanhakijoiden tekemät uusintahakemukset vähentyvät merkittävästi eikä niiden avulla voi enää estää maasta poistamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehtisen mielestä vanha laki on ollut hyvin ongelmallinen.

Maahanmuutto kasvattaa Vantaan väkilukua, mutta heikentää julkista taloutta: Verotulojen suunta kääntyi laskuun
Ulkomaalaistaustainen väestönkasvu ei tue kunnallista verotulojen kehitystä, vaan päinvastoin heikentää kuntataloutta. Ajatuspaja Suomen Perustan aiemmissa tutkimuksissa osoitettu ilmiö maahanmuuton negatiivisista talousvaikutuksista konkretisoituu nyt Vantaalla, jonka tuloverotuotot ovat kääntyneet laskuun, vaikka kaupungin väestömäärä kasvaa.

Purra: Keskusta levittää valhetta – hallitus ei ole kolminkertaistamassa tai edes korottamassa kiinteistöveron tuottoa

Mira Nieminen: Naudanliha loppuu – joko nyt ymmärretään alkutuotannon arvo?
Naudan jauheliha on loppu kaupasta. Ihmiset huolestuvat vasta silloin, kun lihatiskiltä ei enää löydy sitä, mitä on totuttu ostamaan, kirjoittaa perussuomalaisten kansanedustaja Mira Nieminen.