

Pääministeri Sanna Marin puhuu medialle Jämsässä 28. elokuuta 2020. Metsäyhtiö UPM kertoi keskiviikkona suunnitelmista sulkea Kaipolan tehtaansa Jämsässä tämän vuoden aikana. Taustalla Jämsän kaupunginjohtaja Hanna Helaste. / LEHTIKUVA
Taloustieteilijältä raju ryöpytys pääministeri Marinin talouspolitiikalle: Uhkaa suomalaisten hyvinvointia
Taloustieteen dosentti Tuomas Malinen hämmästelee Suomen pääministeri Sanna Marinin talouspoliittista linjaa. Malisen mukaan suunnan on muututtava pikaisesti tai Marinin politiikka kumoaa kahden viime vuosisadan aikana rakennetun hyvinvointivaltiomme. Malinen kirjoittaa kritiikkinsä Uuden Suomen Puheenvuoro-blogissaan.
Tuomas Malinen ihmettelee, josko pääministeri Sanna Marin (sd.) on luomassa aivan uutta talouspoliittista doktriinia, missä keskiössä on vientimaidemme talouskehityksen elvyttäminen Suomen budjettivaroin.
– Aiemmassa maailmassa tämä olisi merkinnyt mm. Suomen suorittamaa voimakasta Neuvostoliiton tai jopa Yhdysvaltojen talouksien elvyttämistä 80-luvun lopussa ja 90-luvun alussa, Malinen hahmottaa uuden linjan merkitystä.
Talouskriisejä tutkinut Malinen muistuttaa, että parhaiten kriiseistä pääsee ulos hyvällä valtion, yritysten, tutkijoiden ja kansalaisten yhteistyöllä. Talouspolitiikka tulee ankkuroida myös ympärillä oleviin realiteetteihin.
Marinin vanhoillinen ja tuhoisa talouspolitiikka
Malinen summaa muutamia pääministeri Marinin ulostuloja. Malinen kirjoittaa, etteivät Marinin uhmakkaat ja jopa haukuiksi tulkittavat, viestit yrityskentälle kannusta yrityksiä investoimaan Suomeen.
Noustuaan puolueensa puheenjohtajaksi Marin väläytteli ensitöikseen kuuden tunnin työpäivää. Malinen kertoo, että tällainen visio käy yrityksille kalliiksi. Ne joutuvat joko palkkaamaan lisää väkeä tai kutistamaan tuotantoaan työajan lyhentyessä.
Marin kertoi, että kohentunut tuottavuus kompensoisi työajan lyhennyksen. Malinen huomauttaa, että viime vuosina Suomen tuottavuuskehitys on ottanut takapakkia kehityksen sijaan.
Malisen mukaan Marin tavoittelee “vanhoillista ja tuhoisaa” talouspolitiikan linjaa.
– En tiedä milloin viimeksi pääministeri taustajoukkoineen on muodostanut niin suuren uhan suomalaisten hyvinvoinnille kuin mitä pääministeri Marin tällä hetkellä tekee, hän toteaa.
Järjetön EU-elpymispaketti
EU:n elvytyspaketti ei Malisen mielestä täytä tehtäväänsä. Euroalue on vientivetoinen, jolloin sisämarkkinoiden kehitys jää toissijaiseksi kasvun tekijäksi. Yhdysvaltojen talous nojaa pitkälti nimenomaan maan sisäiseen kysyntään.
Elvytyspaketilla ei saavuteta esimerkiksi Italiassa tällaista kysyntää, minkä on ilmeisesti ajateltu koostuvan suomalaisista tuotteista ja palveluista.
Suomen talous seuraa erityisen paljon Kiinan talouskehitystä. Finanssikriisin jälkeen Kiinan velkavetoinen elvytys on pitänyt talouden rattaat pyörimässä ja se on auttanut myös Suomen taloutta.
Maailmantalouden sakatessa EU:n sisämarkkinoiden elvyttäminen ei auta Suomen taloutta.
– Rahaa pitäisi siis lähettää Kiinaan, ei Italiaan, eikä sekään tietenkään auttaisi, Malinen summaa.
Elvytyspaketti on Malisen mukaan kallis ja tehoton. Elvytys pitäisi kohdentaa korkean tuottavuuden maihin. Nyt elvytysvarat rantautuvat pääosin matalan tuottavuuden maihin.
– Se on hieman sama juttu, kuin jos antaisit rahaa itseäsi selkeästi huonommalle puusepälle, että hän valmistaisi sinulle pöydän. Saisit varmasti pöydän, mutta se erittäin suurella todennäköisyydellä olisi huonompi ja kestäisi vähemmän aikaa kuin jos olisit valmistanut sen itse. Siinä ei toisin sanoen olisi mitään järkeä, Malinen havainnollistaa.
Euro on suurin Suomen talousongelmista
Malinen toimii talousanalyysiyhtiö GnS Economicsin toimitusjohtajana. GnS on mallintanut Suomen talouskehitystä, mikäli Suomi olisi 1990-luvun lopussa pysynyt markassa.
Vienti olisi mallin mukaan tätä nykyä 40 prosenttia korkeampi kuin mitä se on nyt euroajassa. Suomen bruttokansantuote olisi 10 prosenttia suurempi. Tällöin verotulotkin olisivat korkeammat, eikä valtion tarvitsisi velkaantua juuri lainkaan.
– Suurin yksittäinen syyllinen Suomen talousongelmiin on euro, Malinen laukoo.
Jotta Suomi pärjäisi yhteisvaluutassa paremmin, tulisi työmarkkinajärjestöjen valtaa karsia rajusti. Verotuksen pitäisi keventyä sekä yrittäjyyteen kannustaa nykyistä paremmin.
Valuuttakurssin joustot ja rakenneuudistukset ovat Malisen mukaan toimiva resepti talouskriiseistä toipumiseen. Hän muistuttaa Suomen 90-luvun alun laman toipumisen vaatineen markan 30 prosentin devalvoitumista. Samaan aikaan toteutettu verouudistus auttoi talouden toipumisessa.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hallituksen uusin ”vappusatanen” herättää ihmetystä: ”Olisi voinut ajatella, että Marinin hallitus toisi kiireesti esityksiä, joilla säilytettäisiin ja luotaisiin työpaikkoja – mutta ei”

Halla-aho: Ainoa kestävä tapa torjua köyhyyttä on lisätä tuottavan työn määrää – ”Se onnistuu vain keventämällä palkansaajan ja yrittäjän vero- ja maksutaakkaa”

Tavio: EU-elvytyspaketti keskustan käsissä

Halla-aho: Koronakriisiä käytetään EU:n oman vallan kasvattamiseen – “Suomalainen kotitalous maksaa korkeampia veroja, jotta italialaisen ei tarvitsisi”

Ranne: EU:n velka tulee jäädäkseen

Halla-aho Ylellä: EU-elvytyspaketista olisi pitänyt kieltäytyä jo kesällä – ”Suomen paikka ei ole velkaunionissa”

Taviolta kirjallinen kysymys Kiina-hankinnoista: ”Painoarvon pitää olla suomalaisten työllistämisessä”

Perussuomalaiset Naiset tukee nuorisojärjestön kansalaisaloitetta yksimielisesti: “Emme lähde mukaan liittovaltioon”

Hakkarainen elvytyspaketista: Jyrkkä ei EU-verolle
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.