Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio ehdottaa, että osakesäästötilien tappiot tulisivat verovähennyskelpoisiksi ilman vaatimusta tilin lopettamisesta. Tavio on jättänyt aiheesta eduskunnassa toimenpidealoitteen.

Ville Tavio pitää nykyisessä laissa ongelmallisena sitä, että kun osakesäästötili tuottaa tappiota, sijoittaja voi vähentää tappion pääomatuloistaan ainoastaan sinä vuonna, jolloin osakesäästötili lopetetaan.

– Lainsäädäntö sisältää täysin ei-toivotun kannustimen koko osakesäästötilin sulkemiseen. Asia pitää korjata pikaisesti, sillä osakesäästötili on yleisen heikon taloustilanteen myötä kääntynyt tappiolliseksi monille suomalaisille viime aikoina, Tavio sanoo.

Tavio huomauttaa, että laissa on eriarvoinen kohtelu osakesäästötilien ja sijoitusrahasto-osuuksien verotukselle. Rahastojen kohdalla tappiot voi heti vahvistaa verotushyötynä.

Oikeudenmukaista piensijoittajia kohtaan

Tavio arvioi, että osakesäästötilien suosio nousee, mikäli toimenpidealoite hyväksytään eduskunnassa.

– Perussuomalaiset on suomalaisten piensijoittajien puolue. Tavoitteemme on edistää kansankapitalismia Suomessa, Tavio linjaa.

– Pörssien laskusuhdanteessa huomataan nyt, että myös osakesäästötilillä tapahtuvien tappiollisten kauppojen verovähennysoikeus olisi oikeudenmukainen piensijoittajia kohtaan, Tavio sanoo.

Tavio on aiemmin ehdottanut myös pienten osinkotuottojen verovapautta ja osakesäästötilin talletusrajan nostoa.

Suomen Uutiset