Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio on jättänyt tänään eduskunnassa kirjallisen kysymyksen kryptovaluuttojen verotuksesta.

Ville Tavio ehdottaa, että kunkin maksutapahtuman verotuksesta siirrytään virtuaalivaluuttalompakosta nostettujen voittojen verotukseen. Tavion mukaan tämä olisi tavallisille sijoittajille vaivattomampaa kuin nykykäytäntö, joka edellyttää ihmisiltä yksityiskohtaista kirjanpitoa.

Tavion mukaan nykyinen monimutkainen verokohtelu rajoittaa kryptovaluuttojen yleistymistä sijoituskohteena ja maksuvälineenä. Nykyään jokainen yksittäinen kryptovaluutalla tehty ostos realisoi luovutusvoiton tai tappion verotuksen. Tavio katsoo, että sijoitusmielessä kryptovaluuttoihin on perusteltua soveltaa osakesäästötilin mallia, jossa vain nostetuista tuotoista maksetaan veroa.

– Nykyinen veromalli vaikeuttaa kryptovaluuttojen vaihdantaa kohtuuttomasti. Tällaisesta byrokratiasta on päästävä eroon.

Uudistaminen vähentäisi verovilppiä

Tavio huomauttaa, että lohkoketjuteknologian ympärille syntyy uutta teknologiateollisuutta ja työpaikkoja, joten lainsäädännön tulee olla kasvua mahdollistavaa. Hän pitää todennäköisenä, että verotuksen uudistaminen vähentäisi myös verovilppiä.

– Verottajan kyky tarkastaa varsinkin ulkomaisten palveluntarjoajien kautta talletettuja kryptovaluuttoja on tunnetusti melko heikko. Tämä on nähdäkseni omiaan luomaan kilpailuhaittaa kotimaisille toimijoille. Selkeämpi verotuskäytäntö kannustaisi ihmisiä ilmoittamaan virtuaalivaluutoista saamansa pääomatulot verottajalle ja ohjaisi myös jatkossa valitsemaan luotettavan kotimaisen palveluntarjoajan, Tavio sanoo.

SUOMEN UUTISET