Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio on jättänyt eduskunnassa kirjallisen kysymyksen osakesäästötilin talletusrajan nostosta nykyisestä 50 000 eurosta ainakin 100 000 euroon. Tavion mielestä suomalaisia sijoittajia tulee kannustaa pitkäjänteisyyteen suomalaisten vaurastumisen edistämiseksi.

– Mitä säästeliäämpi osakesäästötilin käyttäjä on, sitä nopeammin enimmäistalletusmäärä tulee vastaan, Ville Tavio toteaa.

Tavio pohtisi myös useamman osakesäästötilin sallimista.

– Jos osakesäästötiliasiakas haluaa avata tilin uudessa pankissa, hänen täytyy ensin lakkauttaa vanha osakesäästötilinsä aiemmassa pankissa, tai muuten hänelle määrätään korkea lisävero. Menettely on tarpeeton ja aiheuttaa ylimääräistä vaivannäköä, Tavio sanoo.

Tavio huomauttaa myös, että kun osakesäästötililakia valmisteltiin, valmistelun aikana arvioitiin myös vaihtoehtoa, jossa sallittu sijoituskohteiden joukko olisi ollut nykyistä laajemmin hajautettavissa. Lainsäädäntöön päätyi kuitenkin malli, jossa tiliä ei voi käyttää mihinkään muuhun kuin osakkeisiin.

Suomalaisia kannustettava sijoittamaan

Tavion mielestä lainsäätäjien pitäisi kannustaa suomalaisia sijoittamaan rahojaan säästämisen ohella etenkin nyt, kun pankkitalletusten korkotaso on matala ja kokonaisveroaste on korkea.

OECD-järjestön viime vuonna julkaisemassa vertailussa Suomen kokonaisveroaste oli vertailumaista seitsemänneksi korkein.

– Suomalaisten kotitalouksien talletuskanta kasvaa edelleen nopeasti. Ihmiset ovat säästäväisiä, mutta talletusten matalien korkojen takia olisi kansan varallisuudelle hyväksi kannustaa myös sijoittamaan, Tavio sanoo.

SUOMEN UUTISET