

LEHTIKUVA
Texas on poistanut yli miljoona epäkelpoa nimeä äänioikeusrekisteristä – mukana tuhansia ei-kansalaisia
Texas poisti yli miljoona epäkelpoa nimeä äänioikeusrekisteristä. Poistettujen joukossa oli tuhansia ei-kansalaisia. Samaan aikaan demokraattien hallitsemat osavaltiot kieltäytyvät siivoamasta äänioikeusrekistereitään ja helpottavat laittomasti maassa olevien rekisteröitymistä äänestäjiksi. Presidentti Biden on vannonut estävänsä veto-oikeudellaan kaikki lakiesitykset, joissa vaadittaisiin kuvallisen henkilötodistuksen esittämistä äänestämisen yhteydessä.
Yhdysvalloissa on viime vuosina puhuttu paljon vaalien rehellisyydestä. Texasin osavaltion kuvernööri Greg Abbott ilmoitti äskettäin, että Texasin äänioikeusrekisteristä on vuoden 2021 jälkeen poistettu yli miljoona sellaista henkilöä, joilla ei ole oikeutta äänestää Texasissa.
Suurin osa poistetuista oli henkilöitä, jotka ovat kuolleet tai muuttaneet pois Texasista, mutta joukossa oli myös sellaisia henkilöitä, joilla ei ole Yhdysvaltain kansalaisuutta. Osa näistä ei-kansalaisista oli jo aiemmin ehtinyt äänestää Texasissa.
– Rehelliset vaalit ovat tärkeä osa demokratiaa, kuvernööri Abbott totesi tiedotteessaan.
– Olen allekirjoittanut maan vahvimmat vaalilait suojatakseni äänioikeutta ja estääkseni laittoman äänestämisen.
– Laitonta äänestämistä ei tulla Texasissa suvaitsemaan, kuvernööri painotti.
Yli 6 500 ei-kansalaista
Texasin osavaltion äänioikeusrekisteristä on poistettu yli 6 500 sellaista henkilöä, joilla ei ole äänestämiseen vaadittua Yhdysvaltain kansalaisuutta. Heistä 1 930 on jo ehtinyt äänestää aiemmissa vaaleissa. Kaikki nämä tapaukset on ilmoitettu syyttäjäviranomaisille jatkotoimia varten, koska äänestäminen liittovaltiotason vaaleissa – kuten presidentinvaaleissa ja kongressivaaleissa – ilman kansalaisuutta on rikos. Joissakin osavaltioissa ja kunnissa ei-kansalaisetkin saavat äänestää paikallisvaaleissa.
Texasissa todettujen laittomasti äänestäneiden määrä (1 930) on huomattavan suuri siihen verrattuna, että aiemmin tutkijat ovat väittäneet, että ei-kansalaisten laiton äänestäminen on olemattoman pieni ongelma. Esimerkiksi vuoden 2016 vaaleja koskevassa tutkimuksessa todettiin, että ”kaikkiaan 23,5 miljoonasta annetusta äänestä löydettiin vain 30 tapausta, jossa ei-kansalainen oli mahdollisesti äänestänyt”.
Ajantasaisuus tärkeää vaalivilpin estämiseksi
Kuolleiden ja pois muuttaneiden säännöllinen poistaminen äänioikeusrekisteristä on tärkeää, koska henkilön vanhaan osoitteeseen lähetettyä postiäänestyslippua voidaan käyttää väärin. Äänioikeusrekisterin pitäminen ajan tasalla on osavaltioiden lakisääteinen tehtävä, mutta kaikki osavaltiot eivät suhtaudu siihen yhtä vakavasti kuin Texas.
Pääsääntö on, että republikaanien hallitsemat osavaltiot pyrkivät poistamaan ei-kansalaiset äänioikeusrekisteristään. Esimerkiksi Virginia on viimeisten kolmen vuoden aikana poistanut 6 303 ei-kansalaista listalta.
Demokraattien johtamat osavaltiot sen sijaan suhtautuvat äänioikeuteen löysemmin. Arizonassa kansalaisjärjestö on joutunut haastamaan kuntien rekisteriviranomaiset oikeuteen, jotta nämä poistaisivat ei-kansalaiset äänioikeusrekisteristä.
Tim Walz salli ”paperittomille” ajokortit
Minnesotan kuvernööri Tim Walz – joka on nyt Kamala Harrisin varapresidenttiehdokas – hyväksyi maaliskuussa 2023 lain, joka mahdollisti ajokortin saamisen myös laittomasti maassa oleville. Hän perusteli lainmuutosta sillä, että tieturvallisuus paranee, kun kaikilla noin 81 000 laittomasti Minnesotassa oleskelevalla maahanmuuttajalla on mahdollisuus hankkia ajokortti.
Vaaliturvallisuuden kannalta haittapuolena on, että esittämällä Minnesotan osavaltion ajokortin ja omalla nimellään tulleen sähkölaskun tai muun todisteen asumisesta, laittomasti maassa oleva voi rekisteröityä äänestäjäksi. Demokraattien mukaan ei ole olemassa riskiä, että laittomasti maassa olevat rekisteröityisivät äänestäjiksi, koska äänestäminen presidentinvaaleissa ilman kansalaisuutta on laitonta.
Kuvallista henkilötodistusta ei vaadita kaikkialla
Yksi vaalien rehellisyyden takeista on kuvallisen henkilötodistuksen vaatiminen äänestäjiltä, kuten Suomessa tehdään. Yhdysvalloissa vain yhdeksän osavaltiota vaatii ehdottomasti äänestäjää esittämään kuvallisen henkilötodistuksen. Yhteensä 36 osavaltiossa vaaliuurnilla pyydetään jonkinlaista henkilötodistusta (kuvan kanssa tai ilman), mutta 14 osavaltiossa henkilötodistusta ei kysytä lainkaan.
Republikaanit ovat yrittäneet saada läpi lakia, joka määräisi kuvallisen henkilötodistuksen pakolliseksi kaikissa liittovaltiotason vaaleissa. Istuva presidentti Joe Biden on kuitenkin vannonut estävänsä kyseisen lain läpimenon presidentin veto-oikeudellaan.
Kaikki tämä antaa pontta republikaanien väitteille, että demokraatit haluavat antaa laittomasti maassa oleville äänestysmahdollisuuden ja jopa kansalaisuuden haaliakseen maahan lisää vasemmiston äänestäjiä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Tim Walz Yhdysvaltain presidentinvaalit 2024 Greg Abbott Texas vaalivilppi Minnesota äänioikeus Joe Biden Kamala Harris
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Valtamedialle takaisku Yhdysvalloissa: Tuomioistuin määräsi New York Timesin palauttamaan vuodetut lähdemateriaalit ja kielsi uutisoimasta järjestöstä, joka paljastaa median manipulointia

Salailua, manipulointia ja paavien käskyläisiä – Yhdysvaltain vaaleissa on nähty monenlaista vilunkia

Kamala Harrisin politiikka on ääriliberaalia ja äärivasemmistolaista – rajakysymys jakaa eniten amerikkalaisia
Demokraattien presidenttiehdokkaaksi maanantaina alkavassa puoluekokouksessa nimitettävästä Kamala Harrisista puhutaan yleensä hänen ihonvärinsä ja sukupuolensa kautta: hän olisi ensimmäinen musta nainen Yhdysvaltain presidenttinä. Sen sijaan hänen poliittiset näkemyksensä ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Harris julkaisi äskettäin talouspoliittisen ohjelmansa, jota Trump on verrannut kommunismiin.

Toimittajan väite: Bidenia kohdeltiin silkkihansikkain haastattelussa – kanavan pomot hyväksyivät joka kysymyksen etukäteen
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Hallitus korjaa terveydenhuoltoa: Silmälääkärille pääsee nyt helpommin ja silmälasien uusimisesta tulee monelle halvempaa
Aikaisemmin optikot eivät ole voineet määrätä silmälaseja henkilöille, joille on tehty silmäleikkaus, vaan asiakas on jouduttu ohjaamaan silmälääkärin vastaanotolle. - Muutos lyhentää jonoja silmälääkäreille ja on tervetullut tilanteessa, jossa silmälääkäreistä on pula valtakunnallisesti, kertoo sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

Teemu Keskisarja: Seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta pitää ohjata riippumattomille ja puolueettomille medioille
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja esittää Yleisradion kutistamista siten, että seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta ohjattaisiinkin riippumattomille ja puolueettomille medioille. - Yle-veron maksajat jatkossa valitkoot itse rahoituskohteita omissa veroilmoituksissaan, Keskisarja linjaa.

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Iranilaisjohtaja käynnisti varainkeruun Trumpin ja Netanjahun salamurhaa varten: ”Tätä tehdään Euroopassa 10–20 miljoonalla dollarilla”
Kovan linjan iranilainen islamistijohtaja Abdolmajid Kharaghaani on ilmoittanut sosiaalisessa mediassa varainkeruukampanjasta Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun tappamiseksi. Myös Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n pääjohtaja Rafael Grossin pää on pölkyllä - hänelle vaaditaan teloitusta Iranin valtionmediassa.
Uusimmat

Ansiotuloverotuksen vähennykset tasaavat tulonjakoa Suomessa

Perussuomalaisten kannattajat erottuvat kaikkein menokriittisimpinä
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää