Trumpin pitää tänään lyödä lähes puoli miljardia dollaria käteistä tiskiin, mikäli haluaa säästää kiinteistöomaisuutensa takavarikolta. Tilanne voi ratketa myös siten, että valitustuomioistuin antaa Trumpille aikalisän. Joka tapauksessa oikeutta Trumpin kiinteistökaupoista käydään vielä pitkään. Trumpia kovistellut pääsyyttäjä on seuraavaksi käynyt lihateollisuuden kimppuun. Syyttäjän mukaan lihanjalostusjätti JBS on syyllistynyt ”viherpesuun” antamalla harhaanjohtavaa tietoa ympäristötavoitteistaan.

Maanantaina presidenttiehdokas Donald Trumpilla on tiukat paikat. Hänen olisi revittävä jostain riittävästi käteistä asettaakseen 464 miljoonan dollarin vakuuden, jotta hän voi tehdä valituksen ylempään oikeusasteeseen häntä vastaan annetusta siviilioikeudellisesta tuomiosta.

Jos takuurahoja ei löydy, osavaltion pääsyyttäjä Letitia Jamesilla on oikeus takavarikoida Trumpin omaisuutta tälle tuomitun vahingonkorvaussumman kattamiseksi. Ensimmäisinä pääsyyttäjän takavarikkolistalla lienevät Trumpin nimeä kantavat pilvenpiirtäjät Trump Building ja Trump Tower New Yorkin keskustassa. Pääsyyttäjä saattaa myös jäädyttää Trumpin pankkitilit.

Tilanne voi ratketa myös siten, että valitustuomioistuin antaa Trumpille aikalisän ja kieltää syyttäjää ryhtymästä omaisuuden realisointitoimiin valitusprosessin aikana. On myös mahdollista, että Trumpille määrätään pienempi, esimerkiksi 100 miljoonan dollarin takuusumma.

Ennätysmäisen suuri takuusumma

Trumpille kuluttajansuojalain mukaisesti määrätty vahingonkorvaus on poikkeuksellisen suuri, ja koko summalle vaaditaan vakuus, jotta pääsyyttäjä ei lähtisi takavarikoimaan kiinteistöjä valitusprosessin aikana. Trumpin asianajajat ovat yrittäneet saada takuita hänen kiinteistöomaisuuttaan vastaan peräti 30:ltä tällaisia takuita tarjoavalta yritykseltä.

Ongelma on siinä, että vaadittu takuusumma on niin valtava, että vain kymmenisen yritystä koko maassa voisi edes teoriassa taata näin suuren takuun. Mikäli jokin yhtiö lähtisi takaajaksi, Trump joutuisi maksamaan takauspalkkiona yli 18 miljoonaa dollaria, jotka hän menettäisi, kävi valitusoikeudenkäynnissä miten tahansa, kertoo NBC News.

Perustuslaki kieltää ”liiallisten takuiden” vaatimisen

On selvää, että jos Trumpin mittavaa kiinteistöomaisuutta lähdettäisiin nyt kiireesti myymään ”konkurssihuutokaupan” tyylisesti – tapahtui se sitten pääsyyttäjän tai Trumpin itsensä toimesta – rakennuksista ei saataisi parasta mahdollista hintaa.

Monet ovat pitäneet näin suuren takuusumman vaatimista jopa perustuslain vastaisena. Yhdysvaltain perustuslain kahdeksas lisäys nimittäin kieltää ”julmien ja epätavallisten rangaistusten” lisäksi myös liiallisten sakkojen langettamisen ja liiallisten takuiden vaatimisen. 464 miljoonan dollarin takuusumma on ennätyssuuri jopa amerikkalaisella mittapuulla.

Vahingollista ”Amerikan brändille”

Osavaltion kuvernööri Kathy Hochul (dem) yritti heti Trumpin tuomion jälkeen rauhoitella sijoittajia sanomalla, että ”lainkuuliaisilla ja sääntöjä noudattavilla” yrittäjillä ei ole syytä huoleen, koska he ovat ”erilaisia kuin Donald Trump ja hänen käytöksensä”. Kaikki sijoittajat eivät kuitenkaan vakuuttuneet kuvernöörin sanoista.

Suursijoittaja Kevin O’Leary pitää New Yorkin osavaltion pääsyyttäjän toimintaa vahingollisena ”Amerikan brändille” sijoitusmaailmassa. Kanadalainen O’Leary tuli suomalaisillekin tutuksi esiintyessään Leijonan luola -sarjassa, jossa hänet tunnettiin lempinimellä Mr. Wonderful.

– Tässä ei ole enää kyse Donald Trumpista vaan Amerikan brändiarvosta, O’Leary sanoi Fox Newsin ohjelmassa.

Karkaavatko sijoittajat New Yorkista?

Kevin O’Learyn mukaan kyse on omaisuuden suojasta: sijoittajilla on oltava varmuus siitä, että heidän sijoituksensa ovat turvassa. O’Learyn mielestä nyt olisi aika jonkun aikuisen astua kentälle ja viheltää peli poikki.

O’Leary on ilmaissut huolensa sijoittajien reaktioista aiemminkin. Heti Trumpin tuomiosta kuultuaan hän totesi, ettei aio enää tehdä sijoituksia New Yorkin osavaltion alueelle. Kiinteistösijoittaja Grant Cardone on samaa mieltä.

Monet muutkin O’Learyn lisäksi ovat korostaneet, että Trumpin tapauksessa kyseessä oli uhriton rikos: pankki sai rahansa takaisin ajallaan ja korkoineen. Deutsche Bank ei esittänyt oikeudenkäynnissä mitään vaatimuksia Donald Trumpia kohtaan. Pankki ei myöskään saa dollariakaan niistä vahingonkorvauksista, jotka Trump tuomittiin maksamaan, vaan ne menevät New Yorkin osavaltion kassaan.

Poliittinen syyttäjä piti vaalilupauksensa

Kuten Suomen Uutiset kertoi aiemmassa jutussaan, Yhdysvalloissa tietyt syyttäjäviranomaiset valitaan vaaleilla poliittisin perustein. Nykyinen pääsyyttäjä Letitia James (dem) otti ”huijariksi” solvaamansa Trumpin silmätikukseen jo vaalikampanjansa aikana. Fox Newsin uutisvideon alussa on kooste Jamesin vaalipuheista Trumpiin liittyen.

Yksi Jamesin vaalilupauksista oli, että jos hänet valitaan osavaltion pääsyyttäjäksi, hän tulee ”kaivamaan kaikki Trumpin kiinteistökauppojen pimeät yksityiskohdat päivänvaloon”. Kukaan ei siis voi kiistää oikeusjutun poliittista ulottuvuutta.

Letitia Jamesista tuli New Yorkin osavaltion ensimmäinen naispuolinen ja ensimmäinen musta pääsyyttäjä. Hän piti vaalilupauksensa ja alkoi tutkia Trumpin kiinteistökauppoja heti päästyään virkaan. James nosti myös useita oikeusjuttuja Trumpin hallintoa vastaan muun muassa maahanmuuttopolitiikkaan liittyen.

Pääsyyttäjä nyt lihanjalostajan kimpussa

Trumpista saamansa voiton jälkeen pääsyyttäjä Letitia James nosti kuluttajansuojakanteen JBS-lihanjalostusyritystä vastaan. Pääsyyttäjän mukaan JBS:n amerikkalainen tytäryhtiö on syyllistynyt ”viherpesuun” yrittämällä harhauttaa ympäristötietoiset asiakkaansa luulemaan, että yritys voisi saavuttaa hiilineutraaliuden vuoteen 2040 mennessä.

Pääsyyttäjän mukaan JBS on antanut harhauttavia tietoja pyrkimyksistään vähentää sademetsien hakkuita ja kasvihuonekaasupäästöjään. Letitia James vaatii, että lihanjalostaja lopettaa ”Hiilineutraali 2040” -kampanjansa ja maksaa vääryydellä saadut voitot vahingonkorvauksina New Yorkin osavaltiolle.

SUOMEN UUTISET