Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen ehdottaa lakialoitteessaan kansalaisaloitteiden allekirjoittamiseen vaaditun ikärajan laskua 16 vuoteen, kun se tällä hetkellä on 18 vuotta.

– Olen huomannut, että vaikka vaalien alla puolueet ovat olleet äänestysikärajasta erimielisiä, kaikki ovat kuitenkin halunneet, että nuoret kiinnostuisivat enemmän yhteiskunnallisista asioista. Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että osallistumisoikeutta voidaan helposti laajentaa suoran demokratian eli kansalaisaloitteiden puolella, sillä nämä aloitteet käsitellään joka tapauksessa edustuksellisen demokratian parissa, eduskunnassa, Sebastian Tynkkynen painottaa.

Nuoret mukaan vaikuttamaan

Kansalaisaloitteen mahdollistava laki tuli voimaan vuonna 2012. Sen jälkeen eduskuntaan on tullut käsiteltäväksi vain 37 kansalaisaloitetta. Samalla aikavälillä eduskunta on käsitellyt 683 kansanedustajien lakialoitetta ja 1 840 hallituksen esitystä. Suoran demokratian osuus lakimuutokseen tähtäävistä eduskunnan käsittelyistä on siis vain 1,5 %.

– On ensisijaisen tärkeää saada nuoret enemmän vaikuttamaan yhteiskunnallisiin asioihin, mutta se ei tapahdu itsestään. Tilanne on nuorten osallistumisen kannalta kiusallinen, sillä he eivät voi itse allekirjoittaa kansalaisaloitteita, joihin kuitenkin ovat keräämässä allekirjoituksia toreilla ja tapahtumissa., Tynkkynen toteaa.

Eduskunnassa käsitellään keskiviikkona kansalaisaloitelain muuttamista. Nykyistä kansalaisaloitelakia ollaan päivittämässä EU:n uuden kansalaisaloiteasetuksen täydentämiseksi. EU on tavoitellut EU-kansalaisaloitteen käyttömahdollisuuksien parantamista.

SUOMEN UUTISET