Jatkossa karkottamispäätökset voidaan panna täytäntöön aiempaa nopeammin, jos hakija on esimerkiksi peruuttanut hakemuksensa, saanut raukeamispäätöksen tai hakemus on päätetty jättää tutkimatta.
– Tällaisissa tapauksissa uusintahakemukseen ei enää tarvitse tehdä uudestaan karkotuspäätöstä, vaan riittää, että uusintahakemus katsotaan perusteettomaksi, kertoo turvapaikkatutkinnan prosessinomistaja Roosa Simola Migrin tiedotteessa.
Lakimuutoksen myötä pakolaisasema voidaan jättää myöntämättä, jos hakija tekee uusintahakemuksen perusteisiin liittyviä muutoksia vasta kotimaasta lähtemisen jälkeen. Tällaisessa tilanteessa hakija voi kuitenkin saada toissijaista suojelua.
Lomailu kotimaassa voi lakkauttaa suojeluaseman
Suojeluaseman lakkauttamiseen liittyvä päätöksenteko on nyt kirjattu lakiin, jolloin kansainvälistä suojelua saanut henkilö voi menettää asemansa kotimaahan tai aiempaan asuinmaahan matkustamisen seurauksena.
– Tämä tekee asian selkeämmäksi myös asiakkaillemme, sanoo lakkauttamis- ja peruuttamisharkinnan prosessiasiantuntija Milla Väisänen.
Lakimuutoksella myös pakolaisen matkustusasiakirjan ja muukalaispassin käyttöä rajoitetaan, eikä niitä enää voi käyttää matkustamiseen kotimaahan tai aiempaan asuinmaahan ilman poikkeuksellisen painavaa syytä.
Näillä uudistuksilla Suomi pyrkii varmistamaan tehokkaan ja selkeän turvapaikkaprosessin, joka tukee järjestelmän uskottavuutta ja varmistaa, että kansainvälistä suojelua käytetään aidosti tarpeen mukaan.