Maailman kriisialueilla sijaitsee lukuisia maita, joihin turistilla ei matkustussuositusten mukaan pitäisi olla asiaa. Kyseisistä valtioista on sen sijaan lähdetty sankoin joukoin hakemaan suojaa ja turvaa muun muassa Pohjoismaista. Näihin kriisimaihin tehtiin kuitenkin 100 000 matkaa pelkästään Ruotsista pandemiavuonna 2021.

Ruotsista tehtiin vuonna 2021 ulkoministeriön tietojen mukaan 54 750 matkaa Irakiin, 31 916 Iraniin ja 22 148 Somaliaan. Sen lisäksi tilastoitiin 12 000 matkaa Keniaan, joka perinteisesti on etappi matkalla Somaliaan.

Tuhansia reissuja tehtiin myös Afganistaniin, Etiopiaan, Eritreaan, Sudaniin ja Etelä-Sudaniin, kirjoittaa Kvartal-lehti. ”Emme tiedä, keitä matkustajat ovat eikä meillä ole pienintäkään intressiä ottaa asiasta selvää”, todetaan Ruotsin ulkoministeriöstä.

Porvarihallitus puuttuu väärinkäytöksiin

Ruotsidemokraattien tukema oikeistohallitus antaa Maahanmuuttovirastolle ohjeet, joiden perusteella väärin perustein myönnetty oleskelulupa voidaan perua. Erityisesti näin on, jos ihmiset lomailevat kotimaissaan, joista he ovat sanoneet paenneensa kokemansa uhan takia.

– Kyse on kaikenmoisten väärinkäytösten tunnistamisesta. Näyttää siltä, että opiskeluunkin liittyy laajamittaista huijausta. Tänne tullaan opiskelun sijasta puuhaamaan ihan muuta, sanoo maahanmuuttoministeri Maria Malmer Stenergard Expressenissä.

– Silmiinpistävintä on se, että ruotsalaiset ovat valmiita antamaan turvaa sen tarpeessa oleville ihmisille ja sitten käykin ilmi, ettei suojelun tarvetta olekaan. Monet ovat tästä melkoisen otettuja.

Vaara on suhteellinen käsite

Vuodenvaihteessa perussuomalaisten kansanedustaja Mauri Peltokangas kommentoi selkokielellä lomavideota Mogadishun aurinkorannoilta Suomen Uutisissa.

– Meille toitotetaan, että Somalia on vaarallinen maa. Siksi Abdirahim ”Husu” Hussein ja kymmenet tuhannet muut aikoinaan ilmeisesti Suomeen saapui. He saapuivat turvaan vaarallisesta maasta jossa useiden somalitaustaisten kertoman mukaan tapetaan heti, jos sinne muuttaa takaisin. ”Ei voi mennä! Ei voi mennä! Sota joka puolella! Pakko jäädä Suomeen, vaikka sitten (vastentahtoisesti) tulonsiirtojen varaan.” Näin kerrotaan.

Perussuomalaisten maahanmuuttopoliittisen ohjelman mukaan suojeluasema tulisi lakkauttaa, mikäli turvapaikan saanut lomailee kotimaassaan.

SUOMEN UUTISET