Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen on toimistaan selityksen velkaa. Media on päästänyt Liikasen liian helpolla. Näin arvioi perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.

– Lisäselvitys on tarpeen. Miten Euroopan Keskuspankin toimet ovat sopusoinnussa kansanvaltaisten periaatteiden kanssa? Finanssipoliittista päätösvaltaa on siirretty Euroopan Keskuspankin toimihenkilöille, joilla ei ole mitään vastuuta jäsenmaiden saati Euroopan parlamenteille. Vaikutusvalta on kasvanut, vastuu ei. Onko tämä oikea suunta, Soini kysyy.

Pääjohtaja Liikanen kertoi Euroopan Keskuspankin päätöksistä YLE:n Ykkösaamussa ja Helsingin Sanomissa.

– Liikanen kertoi EKP:n päätöksistä omalta kannaltaan taitavasti. Hän pääsi liian helpolla, Soini huomauttaa.

Soini vaatii Liikaselta vastauksia useisiin kysymyksiin:

– Miten Suomen kansantalous kostuu EKP: n tekemistä päätöksistä? Onko pääjohtaja Liikasella saati Suomen hallituksella mitään laskelmaa tai arviota siitä, miten paljon aloitettava valtioiden velkapapereiden osto vaikuttaa Suomeen? Ja jos on, miten? Vai kuuluuko asia Suomen vaaleilla valitulle Eduskunnalle ja hallitukselle?

– Onko kestävää ja voiko todella olla niin, että yksi vaaleilla valitsematon pankkiraati voi kävellä liittokansleri Angela Merkelin yli, jonka pitäisi olla vaaleilla valittu Euroopan vaikutusvaltaisin poliitikko? Tarvitaanko vaaleilla valittavia poliitikkoja talous- ja rahapolitiikassa ja mihin, kun 1100 miljardin euron setelikoneen käynnistäminen voidaan tehdä heitä kuulematta tai kysymättä? Kuka tämän lystin maksaa ja minne rahat menevät?

SUOMEN UUTISET