Vielä runsas vuosi sitten Saksan sosiaalidemokraattinen puolue SPD kilpaili mielipidekyselyissä tasaväkisesti liittokansleri Angela Merkelin kanssa. Viime syksyn vaaleissa se koki rökäletappion, mutta sai kuitenkin liittopäiville toiseksi eniten edustajia. Tuore mielipidekysely osoittaa, että SPD on pudonnut jo kolmanneksi häviten kannatuksessa maahanmuuttokriittiselle Vaihtoehto Saksalle -puolueelle (AfD).

Die Welt kertoo tutkimuslaitos INSA:n tuoreesta puoluekannatusmittauksesta, jossa liittokansleri Angela Merkelin CDU/CSU on yhä ykkösenä 28,5 prosentin kannatuksella. Kannatuksessa oli jopa puolen prosenttiyksikön vahvistuminen edelliseen mittaukseen verrattuna.

Toiseksi ohi sosiaalidemokraattien oli kiilannut kansalliskonservatiivinen ja maahanmuuttokriittinen AfD 17,0 prosentin kannatuksella. Sosiaalidemokraatit ovat 16,0 prosentin kannatuksellaan enää hädin tuskin virhemarginaalin verran vihreitä (13,5 %) edellä.

Sosiaalidemokraatit olivat menettäneet kannatusta puoli prosenttiyksikköä edellisestä mittauksesta.

Merkelin hallituskoalitiolla eli kristillisdemokraateilla ja sosiaalidemokraateilla on enää 44,5 prosentin kannatus.

Bild-lehdelle tehtyyn tuutkimukseen haastateltiin 31. elokuuta – 3. syyskuuta välisenä aikana yhteensä 2069 Saksan kansalaista. Ajankohtaan liittyi vilkas keskustelu Chemnizissä tapahtuneesta maahanmuuttajien tekemistä puukotuksista sekä puukotuksien jälkeisistä mielenosoituksista. Suomen Uutiset kirjoitti puukotuksesta ja mellakoista raportoinnista viime viikolla.

Media raportoi sekä Saksassa että Suomessa Chemnitzin tapahtumat harhaanjohtavasti ja vailla lhdekritiikkiä, mutta Saksassa media kykeni laajemmin itsekritiikkiin. Laukalle lähteneestä mediasta on kirjoittanut Suomessa muun muassa dosentti Arto Luukkanen (ps.).

Suomen Uutiset