Nokia myi langattomien modeemien tuotekehityksen Renesasille vuonna 2010.

Japanilaiset hyödynsivät Suomen Nokia-paketit täydellisesti ja samaan aikaan hankkivat kaiken tiedon ja osaamisen. Kun suomalaisten osaaminen oli käynyt tarpeettomaksi ja rahat kupattu Suomesta, niin vedetään henkselit Suomen ylle ilman mitään armoa.

Valtion tulisi periä yrityskaupan yhteydessä annetut ”työllistämisedut” takaisin ja vaatia vahingonkorvauksia. Ostettu reilun kahden vuoden lisäaika on kallis paketti. Henkilöiden kannata kaksi lisävuotta työssä on merkityksellinen, jokainen tehty työpäivä on tärkeä. Yritysten yhteiskuntavastuun kantamisessa tämä yrityskauppa asettuu erittäin kyseenalaiseksi.

Pakostakin nousee esille kysymyksiä ja epäilyjä siitä millä motiiveilla japanilaiset ylipäätään ostivat Nokian langattomien modeemien tuotekehitysyksiköt? Myyjätahon ja erityisesti Suomen valtion tulisi tarkemmin sitouttaa yritysten ostajat toimimaan pitkäjänteisemmin Suomessa. Varsinkin jos kauppoihin liittyy minkäänlaisia tukipaketteja. Meidän on joka suhteessa ajettava pitkäjänteisesti omiemme etuja, herkkäuskoiset virkamiehet siunaavat isoja sumutuksia koko ajan. Nokia sai siististi yhden yksikön pois ja rahat pöytään, nyt loppusiivouksen hoitaa japanilaiset,  imettyään osaamishyödyn itselleen. Näin tämä globaali pörssitalous toimii.

Nykyisessä tilanteessa kukaan ei voi estää yritysten välisiä kauppoja, mutta valtion ei ole pakko siunata tyhmiä ja lyhytnäköisiä kauppoja myöntämällä avokätisesti erilaisia tukipaketteja. Valtio voi ja sen tulee lähteä sitouttamaan ulkolaisia yritysostajia pitkäjänteiseen, suomalaisten etua palvelevaan toimintaan, silloin  kun valtio tukee tuotekehitystä, investointeja tai työvoiman palkkausta.

Rahanjakokriteereitämme tarkistamalla voidaan saada työntekijöiden asemaa parannettua myös pörssiyhtiöissä ja yrityskauppatilanteissa.

Renesas Mobilen tekemät ratkaisut ovat erittäin ikäviä ja osoittavat, kuinka vähän painaa yli 800 työntekijän asema silloin kun ”raha puhuu”.

Toivon, että tämä on viimeinen huono uutinen, vaikka pelkään lisää lunta tupaan olevan vielä tulossa.

Nyt viimeistään meidän on nostettava kissa pöydälle ja tarkasteltava kokonaisvaltaisesti suomalaisten työntekijöiden etujen turvaamista. Työvoima on perustuslain mukaan erityissuojeluksessa, tehdään siitä totta, lähdetään puolustamaan suomalaisten oikeutta työhön, tehdään globalisaation vastahyökkäys ja kehitetään keinot. Me olemme työpaikkojen pudotussodassa, tätä sotaa meillä ei ole vara hävitä.

Jari Lindström
Kansanedustaja