Länsimaissa asuvien on vaikeaa ymmärtää kleptokratia-Venäjän tapahtumia ja päättäjien mielenliikkeitä.

Etelä-Amerikan huumekartellien valtataistelussa puolet vaihtuvat nopeasti. Myös Amerikan mafiassa kumppanuudet ovat olleet läpi historian kauppatavaraa. Kun puhdas vallan- ja rahanhimo korvaavat lakiin ja järjestykseen perustuvan demokratian, seuraukset ovat vaikeasti ennustettavissa myös valtiollisella tasolla.

Vladimir Putin on kautta henkilöhistoriansa ollut riippuvainen erilaisista bandiiteista, enemmän tai vähemmän rikollisista henkilöistä. Nuoruutensa Pietarissa Putin tiettävästi hääräsi lain tuolla puolen, kuten myös myöhempi kokkinsa Jevgeni Prigozhin.

Niinpä juhannuksen oudossa näytelmässä ei ole juurikaan kummastelemista, ”sillä näin ratkaistaan konflikteja rosvopiireissä, joista sekä Putin, että Prigozhin ovat lähtöisin”, kirjoittaa toimittaja Anna-Lena Lauren Dagens Nyheterissä.

Korruptiota päästä varpaisiin

Itse asiassa koko Putinin hallintokoneisto koostuu monenmoisista vilunkihenkilöistä sekä kuppikunnista. Ja tiettävästi eräs maailman vahvimpiin joskus kuuluneista armeijoista tarvitsee kylkeensä outoja yksityisiä toimijoita.

-Venäjän armeija ja puolustusministeriö ovat korruptoituneita päästä varpaisiin, kuten kaikki muutkin venäläiset valtiolliset toimijat, Lauren kirjoittaa.

-Prigozhin on Putinin ainoa liittolainen, joka on avoimesta sanonut, ettei keisarilla ole vaatteita. Ja että armeijan johto on korruptoitunut, ja että nuoria poikia lähetetään tykinruoaksi ja että Venäjä tulee häviämään sodan, jos mitään ei tehdä.

Jotakin täysin absurdia on Prigozhinin ajatusmallissa. Se on periaatteessa yhtä mieletön, kuin hyökkäyssota Ukrainassa. Miksi keikuttaa venettä, jossa itse on mukavasti matkassa? Ehkä veneitä sitten on tänään useampiakin, eivätkä kaikki vuoda niin pahasti kuin Prigozhinin ja Wagnerin nykyinen.

SUOMEN UUTISET