Pääministerin tämänpäiväinen väite siitä, että Suomi voi vaikuttaa Ukrainan tilanteeseen vain EU:n kautta, herättää ihmetystä meissä suomalaisissa. Ehkäpä paras välitysmies Venäjän, EU:n ja Ukrainan välillä löytyy meiltä Suomesta: Presidentti Sauli Niinistö!

Niinistö on jo pitkään rakentanut onnistuneesti luottamusta Venäjän kanssa ja nauttii tältä pohjalta poikkeuksellisen suurta luottamusta ei pelkästään EU:n, vaan myös Venäjän johdon piirissä. Monien muiden EU-päämiesten ja presidentti Putinin väliset suhteet sen sijaan ovat viileät ja keskusteluja käydään usein vain ”pakon edessä”  sekä laihoin tuloksin.

Miksi Katainen nyt vetää maton alta presidentti Niinistöllä, kun hänellä olisi erinomainen tilaisuus käyttää hyviä ja luottamuksellisia suhteitaan Venäjään Ukrainan tilanteen ratkaisemiseksi?

Vai onko pääministeri sitä mieltä, että esim. EU:n korkea edustaja (ns. EU:n ulkoministeri) Ashton sopisi tehtävään paremmin?

Kataisen kommentista saa helposti sen vaikutelman, että Ukraina on osa EU:n valtapolitiikkaa ja Ukrainan kansan vaikea tilanne vaikuttaa toisarvoiselta.

Ehdotan, että Katainen kääntää kelkkansa ja ehdottaa rohkeasti presidentti Sauli Niinistöä kriisin sovittelijaksi. Hän on varmastikin Ukrainan, Venäjän ja EU:n kannalta varteenotettava henkilö tähän vaativaan tehtävään.

Ilkka Matinpalo