

LEHTIKUVA
Wall Street Journalin päätoimittaja Davosissa: Media ei enää omista totuutta
Maailman talousfoorumin vuosikokouksessa Davosissa keskusteltiin muuan muassa median roolista portinvartijana. Wall Street Journal -lehden päätoimittaja myönsi avoimesti, että vielä hetki sitten media omisti uutiset ja kykeni täysin määrittelemään yhteiskunnallisen keskustelun aiheet ja totuudet.
Viime viikolla Sveitsin Davosissa pidetyssä Maailman talousfoorumin (WEF) vuosikokouksessa pidettiin monia mielenkiintoisia paneelikeskusteluja, joista yksi käsitteli median roolia ”totuuden puolustajana”. Keskustelemassa olivat Vera Jourová, Meredith Kopit Levien, Mark Leonard, Jeanne Bourgault ja Emma Tucker.
Emma Tucker on Wall Street Journal -lehden päätoimittaja. Hän on ensimmäinen nainen, joka johtaa tätä kuuluisaa talouslehteä.
Some on muuttanut valtamedian roolia ja uskottavuutta
Omassa puheenvuorossaan Tucker toi esille mielenkiintoisia näkökulmia median ”portinvartijan” roolin muuttumiseen internetin ja sosiaalisen median myötä. Hän myönsi avoimesti, että vielä vähän aikaa sitten media ”omisti” uutiset ja kykeni täysin määrittelemään yhteiskunnallisen keskustelun aiheet ja totuudet.
– Jos mennään ihan vähän ajassa taakse päin, me omistimme uutiset, Emma Tucker sanoi.
– Me olimme portinvartijoita, ja me käytännössä omistimme myös faktat.
– Jos jotain sanottiin Wall Street Journalissa tai New York Timesissa, se oli totuus.
– Nykyään ihmiset voivat etsiä uutisia monenlaisista lähteistä, joten he kyseenalaistavat median väitteitä paljon enemmän, päätoimittaja Emma Tucker sanoi.
Myös Suomessa media päättää mistä vaaleissa puhutaan
Median roolia portinvartijana on käsitelty myös Suomessa. Vuoden 2019 eduskuntavaalien alla silloinen Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersson kirjoitti tästä aiheesta otsikolla ”Me päätämme, mistä vaaleissa puhutaan”.
– Tiedotusvälineiden on aika tunnustaa itselleen ja suomalaisille, että journalistiset valintamme vaikuttavat vaaleihin merkittävästi, halusimme sitä tai emme, päätoimittaja Maria Pettersson kirjoitti.
– Journalistit ja tiedottajat ovat poliitikkojen ohella avainasemassa siinä, millaisen eduskunnan Suomi huhtikuussa saa.
– On turha väittää, että medialla olisi pelkkä raportoijan rooli. Me vaikutamme äänestystulokseen ja siihen, millä teemalla vaalit käydään, päätoimittaja Pettersson kirjoitti.
Elon Musk: Valtamedian ei pidäkään omistaa uutisia
Emma Tuckerin puheenvuoron oli ensimmäisenä huomannut Modernity News -blogi, josta löytyy myös videopätkä kyseisestä paneelikeskustelun kohdasta. Asiaa on kommentoinut myös Elon Musk, joka kirjoitti viestipalvelu X:ssä, että valtamedian ei pitäisikään omistaa uutisia.
Well, they shouldn’t own the news!
— Elon Musk (@elonmusk) January 21, 2024
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Journalisti-lehti Wall Street Journal Emma Tucker WEF Maailman talousfoorumi Davos Elon Musk Vĕra Jourová Maria Pettersson
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Luottamus mediaan USA:ssa historiallisen alhaalla, Newsweek ottaa käyttöön uudenlaisen palautemekanismin, ”reiluusmittarin” – sopisiko Ylellekin?

Zyskowiczin pahoinpitelijä paljastui äärivasemmistolaiseksi – median huoli poliittisesta väkivallasta hälveni välittömästi

Useat USA:n uutiskanavat: Trumpin puheita ei enää näytetä suorana – maahanmuutto on liian arka aihe

Presidenttiehdokkaat eri mieltä Ylen rahoituksesta – Halla-aho: Ei voi olla pyhä lehmä
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.