Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Wihonen on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa tiedustelee koronarokotusten aikataulun realiteeteista.

– Kun vuosi kääntyy jälleen kesää kohti, on kansalaisten toiveissa, että pahimmista koronarajoituksista päästäisiin kohti normaalimpaa elämää. Hallitus on ilmoittanut suunnitelmiaan ns. exit-strategiasta, mutta koronarajoitusten lieventäminen vaatii koronatartuntojen määrän vähenemistä ja koronarokotusten etenemistä kasvavalla tahdilla, perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Wihonen kuvaa tilannetta.

Torstaina THL:n ja STM:n tiedotustilaisuudessa todettiin, että ensimmäisen koronarokotteen on saanut yli miljoona suomalaista. Asiantuntijat ovat esittäneet arvioita, että kesä-heinäkuun aikana maan koko työikäinen väestö, noin 4,5 miljoonaa suomalaista, voisi saada ensimmäisen koronarokoteannoksen.

Tämä vaatisi kuitenkin maahan saapuvien koronarokoteannosten määrän kasvua ja rokotustahdin kiristymistä. Viime viikkoina maahan saapuvien koronarokotteiden määrä on ollut keskimäärin noin 125 000 rokotetta per viikko. Tulevina viikkoina maahan odotetaan saapuvan rokotteita noin 200 000 rokotteen viikkotahtiin.

Ilmoitettujen lukujen realistisuus epäilyttää

Asiantuntijat ovat todenneet, että on mahdollista suorittaa jopa 600 000 rokotusta päivässä ja että huhti-toukokuussa olisi mahdollisesti maahan saapumassa jo yli 400 000 rokotetta per viikko.

– Toisaalta jos tavoite on antaa kaikille työikäisille ensimmäinen rokote ennen heinäkuuta, niin tahdin tulisikin olla noin 300 000 annettua rokotusta per viikko.

– Kaikkien toiveena on, että koronarokotukset edistyvät ja päästäisiin palaamaan edes jotenkuten takaisin normaaliin. Tavoitteiden saavuttamiseksi rokotetahdin tulisi muuttua aika lailla ja herääkin epäilyksen siemen, kuinka realistisia ilmoitetut luvut ovat. Paljon ollaan lääkeyhtiöiden toimitusten armoilla ja kevään aikana on nähty, etteivät toimitusten aikataulut ole täysin pitäneet, Wihonen toteaa.

Luottamus ei parane, jos luvattuun tahtiin ei päästä

– Kansalaisten luottamusta ja koronaväsymystä ei paranna se, että ensin luvataan rokotusten tahdin kiihtyvän, jos lopulta luvattuun tahtiin ei päästäisikään. Turhan kauniita kuvia maalailemalla ei koronaa nitistetä, Wihonen huomauttaa.

Kirjallisessa kysymyksessään Wihonen kysyy hallitukselta, onko realistista odottaa maahan saapuvien rokotteiden määrän kasvavan yli 400 000 rokotteen viikkotahdilla ja onko käytännössä mahdollista nopeuttaa rokotustahtia nykyisestä. Wihonen tiedustelee myös, miten on varauduttu siihen, ettei rokotetta kenties tulekaan maahan sillä tahdilla kuin villeimmissä ennusteissa on esitetty.

– Millä toimilla pyritään edistämään, että kaavaillut määrät rokotteita todella saapuvat maahan? Voiko Suomi vaikuttaa maahan saapuvien rokotteiden määrään, vai ollaanko täysin EU:n yhteishankintojen ja lääkeyhtiöiden armoilla? Wihonen kysyy.

Suomen Uutiset