Kansanedustaja Jussi Wihonen (ps.) on jättänyt kirjallisen kysymyksen koronakaranteenikäytännöistä.

– Kesän aikana koronatautitapaukset ovat lisääntyneet niin sanotun deltavariantin levitessä. Kesän aikana rajoituksia on höllennetty ja muun muassa erilaisia festivaaleja on saatu järjestettyä. Valitettavasti isoissa kokoontumisissa ja varsinkin ravintoloiden yöelämässä on korona levinnyt. Toisaalta rokotusten avulla vaikeiden tautitapausten määrä on ainakin toistaiseksi pysynyt jokseenkin kurissa, kertoo perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Wihonen.

Wihonen toteaa, että kun koronan kanssa on eletty jo kohta kaksi vuotta, ei ole ihme, että kansalaisten kärsivällisyys on koetuksella.

– Rajoitusten pienoinenkin purkaminen on tuonut edes jonkinnäköistä toivon pilkahdusta.

Karanteenia rikotaan jopa isoissa yleisötapahtumissa

Pääasiallisesti kansalaiset ovat noudattaneet rajoituksia ja suosituksia. On kuitenkin pieni joukko ihmisiä, jotka eivät välitä viranomaismääräyksistä ja rikkovat koronakaranteenimääräyksiä tai välttelevät taudin jäljittäjiä. On saatettu käydä karanteenista huolimatta kaupassa tai taloyhtiön saunassa. Räikeimmissä tapauksissa karanteenia on rikottu ja käyty jopa isoissa yleisötapahtumissa.

– Toisaalta koronakaranteenit ja sairauspäivärahahakemukset ovat ruuhkauttaneet Kelan, ja päätöstä voi joutua odottamaan jopa viikkoja. Hakemusten määrät tuskin tulevat tartuntatapausten lisääntyessä kovin paljon laskemaan, joten tarvetta hakemusten käsittelemisen nopeuttamiseen on, Wihonen toteaa.

Marjanpoimijat töissä karanteenista huolimatta

Ristiriitaa herättää myös tapaus, jossa ulkomaalaisten marjanpoimijoiden sallittiin jatkaa töitä karanteenista huolimatta. Koronakaranteenien suhteen tuntuukin olevan varsin erilaisia käytäntöjä ja toimintatapoja valvonnan ja sanktioiden toimeenpanemisen osalta.

Kysymyksessään Wihonen kysyy hallitukselta, miten se aikoo puuttua kaikkein räikeimpien koronakaranteeni- ja muiden määräysten rikkomisiin ja helpottaa koronakaranteenin tai -eristyksen takia haettavien sairauspäivärahahakemusten käsittelyä.

– Onko koronakaranteenien toimeenpanemisessa ja valvonnassa tehostamisen varaa, jos pystytään luistamaan ilman rangaistusta ja toisaalta toiset voivat jatkaa työskentelyä karanteenista huolimatta? Wihonen kysyy.

Suomen Uutiset