

LEHTIKUVA
Ylen Jälkidigin raati kävi läpi Metan tulevia yhteisöhuomautuksia journalismin näkökulmasta – katsojille ei kerrottu journalististen sisältöjen olevan olennainen osa huomautuksia
Ylen Jälkidigissä keskusteltiin 8.1. Metan tuoreesta päätöksestä ottaa käyttöön X-viestipalvelusta tutut yhteisöhuomautukset. Koko keskustelun aikana ohjelmassa ei myöskään mainittu yhteisöhuomautus-termiä. Ylen Suomen Uutisille antaman kommentin mukaan kyseinen termi on julkisessa keskustelussa varsin uusi ja tästä johtuen kyseisessä keskustelussa siitä käytettiin hieman eri muotoja.
Yhteisöhuomautukset otettiin käyttöön viestipalvelu X:ssä kesällä 2023. Yhteisöhuomautus jää näkyviin kaikkien X-alustan käyttäjien luettavaksi päivityksen alle.
Viestipalvelu X:llä on aktiivisia käyttäjiä viimeisimpien arvioiden mukaan noin 250-317 miljoonaa. Vertailun vuoksi esimerkiksi Metan Threadsilla on noin 275 miljoonaa käyttäjää ja Blueskyllä noin 16-17 miljoonaa käyttäjää.
Yle Areenan Jälkidigiä koskeva esittelyteksti puolestaan kertoo, että “Jälkidigiraati avaa sinulle digitaalisen maailman kuulumiset. Blogit, some, kansainväliset teknojätit, tietoturva, älytekniikka.”
Miksi kuka tahansa voi kirjoittaa yhteisöhuomautuksia?
X:n sivuilla perustellaan yhteisöhuomautusten käyttöä. Esimerkiksi usein kysyttyä -osiosta löytyi kysymys: “Miksi kuka tahansa voi kirjoittaa yhteisöhuomautuksia, eivätkä vain asiantuntijat?”
Vastaus kuuluu näin:
– Uskomme, että tavallisilla ihmisillä on merkittävät valmiudet havaita mahdollisesti harhaanjohtavia väittämiä ja lisätä niihin hyödyllistä kontekstia. Monet internetin kollaboratiivisista sivustoista ovat menestyneet ilman asiantuntijavetoisuutta – esimerkiksi Wikipedia. Vaikka ne eivät ratkaise kaikkia ongelmia, tutkimukset ovat osoittaneet crowdsourcing-mallisten ratkaisujen potentiaalin internetin harhaanjohtaviin sisältöihin puuttumisessa osana laajempaa työkalupakkia.
– Liitteeksi on linkitetty esimerkiksi crowdsourcing-tutkimuksia. Esimerkiksi John Templeton Foundationin rahoittamassa Scaling up fact-checking using the wisdom of crowds -tutkimuksessa (Allen, Arechar, Pennycook ja Rand 2021) analysoitiin Facebookin uutisvirran faktantarkistusta. Muut crowdsourcing-tutkimuslinkit löytyvät täältä.
Tekoälyohjelma Perplexcityn mukaan crowdsourcingin yleisin ja suositeltavin suomennos on joukkoistaminen.
Olennainen jäi kertomatta
Suomen Uutiset kiinnitti huomioita keskustelun sisältöön, sillä kyseisessä jaksossa käytiin läpi Metan yhteisöhuomautusten käyttöönottoa journalismin painoarvon näkökulmasta. Ohjelmasta sai sen käsityksen, että journalistisilla sisällöillä ei ole sijaa uudessa toimintamallissa.
Ohjelman keskustelijat tai sen juontaja eivät kertoneet katsojille, että yhteisöhuomautuksissa on olennaista juuri journalistisen sisällön lisääminen huomautukseen.
Esimerkiksi X:ssä yhteisöhuomautus tulee siis näkyviin julkaisun alle, ja sitä klikkaamalla näkee, mistä julkaisu on saanut huomautuksen. Huomautuksen olennainen on osa on journalistisen sisällön liittäminen perusteluun.
Koko keskustelun aikana ei ohjelmassa myöskään mainittu yhteisöhuomautus-termiä.
Suomen Uutiset pyysi kommenttia Yleltä
Kommentointipyyntöön vastasi Ylen aamun Prime time -toimituksen päällikkö Tuomas Ferm.
– Jälkidigissä, kuten muissakin Jälkiraadeissamme, käsitellään viikoittain useita eri ajankohtaisia aiheita. Jälkidigi on nopeatempoinen keskusteluosio, jossa aiheita kommentoidaan mahdollisimman monipuolisesti. Perinpohjaisesti kaikkia mahdollisia näkökulmia ja termejä ei ehditä käsitellä tai avata. Tärkeintä on, että katsojat ymmärtävät, mistä on kyse.
– Kyseisessä Jälkidigissä yhtenä aiheena oli erilaisten sosiaalisen median alustojen tilanne tällä hetkellä. Yhteisöhuomautus oli siten vain osa laajempaa keskustelua. Siitäkin huolimatta sen perusperiaatteet tuotiin selkeästi esille ja varsinaista asiaa avattiin tavallisen katsojan näkökulmasta riittävästi. Kyseinen termi on julkisessa keskustelussa varsin uusi, ja tästä johtuen kyseisessä keskustelussa siitä käytettiin hieman eri muotoja.
Heli-Maria Wiik
Artikkeliin liittyvät aiheet
- crowdsourcing Jälkidigiraati Bluesky Jälkidigi Tuomas Ferm viestipalvelu X Threads yhteisöhuomautus Meta Joukkoistaminen Journalismi Yle
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suomen ilmastotoimien “romahdus” perustui Marinin hallituksen aikaiseen dataan ja vihreän konsulttifirman arvioon nykyhallituksen toimista

“Viikon itsejauhotus” – entinen ilmastoministeri Ohisalo pöyristeli Suomen romahdusta ilmastotoimissa hänen omalla ministerikaudellaan

Veronika Honkasalolla heikko päivä – ensin Adlercreutz syytti pödyn puhumisesta, seuraavaksi mäjähti Twitterin yhteisöhuomautus

Ylikomisario Taponen pakeni Twitteristä – huomautus harhaanjohtavien tietojen levittämisestä oli liikaa
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Sodan kurimus vaati Jyrki Ålandin lapsen hengen – 20-vuotias lähti Ukrainaan vapaaehtoisena, eikä hän koskaan enää palaa kotiin

Hoitajien tekemät vanhusten raiskaukset järkyttävät Ruotsissa – rohkean Elsan haastattelu sai muut uhrit avautumaan, Uppsalan kunnan koko vanhuslautakunta eroaa
Vanhuksiin kohdistunut seksuaaliväkivalta nousi julkisuuteen viime syyskuussa Ruotsissa, kun 84-vuotias Elsa päätti kertoi asiasta Uppsala Nya Tidningille (UNT). Elsan haastattelu rohkaisi myös muita kotipalvelun työntekijöiden uhreiksi joutuneita vanhuksia kertomaan raiskauksista toimittajille.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää