

Vasemmalla eduskuntaryhmän johtaja Ville Tavio (ps.). Oikealla oikeusministeri, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson (rkp.). Arkistokuvaa. / LEHTIKUVA
Yrittikö oikeusministeriötä hallussaan pitävä RKP sulkea perussuomalaisia pois eduskunnan päätöksenteosta? Ville Tavio lataa pöytään ankarat moitteet
Ulkoasiainvaliokunta äänesti tänään Jussi Halla-ahon puheenjohtajuuden puolesta. Äänestystä väritti poikkeuksellinen näytelmä joka pakottaa kysymään, mitä RKP kulisseissa oikein touhuaa.
RKP:n aloitteesta puheenjohtajavalinnasta järjestettiin suljettu lippuäänestys. Valiokunta valitsi Halla-ahon puheenjohtajakseen äänin 11 puolesta, 0 vastaan, 6 tyhjää. Menettelyssä on pikkusieluisen protestoinnin makua, ja PS-ryhmyri Ville Tavio antaakin RKP:n kuulla kunniansa.
Kansanedustaja Eva Biaudet (rkp.) kertoo MTV3:lle olevansa yksi tyhjää äänestäneistä.
Tavio nostaa esiin RKP:n aseman oikeusministeriötä hallussaan pitävänä puolueena. Sen rooliin sopii erittäin huonosti se, että että sanoin ja teoin annetaan ymmärtää, ettei yksi puolue olisi sovelias toimimaan eduskunnan tehtävissä.
Tavio kirjoittaa:
“Ulkoasiainvaliokunta suoritti poikkeuksellisesti pj:n lippuäänestyksen Rkp:n vaatimuksesta.
Halla-aho 11 ääntä ja 6 tyhjää.
Äänestys oli pikkusieluinen protesti osalta hallituspuolueita.
Viesti oli, että puolueiden yhdessä sopimaa eduskunnan paikkajakoa ei kunnioiteta.
Voi miettiä millainen demokratian tila Suomessa olisi jos Rkp:n esittämällä tavalla PS yhtäkkiä suljettaisiin ulos eduskunnan päätöksenteosta.
Erikoinen pyrkimys om-puolueelta @anna_maja ulkosiainvaliokunnassa, jonka tulisi edustaa stabiliteettia ja demokratiaa.”
Voi miettiä millainen demokratian tila Suomessa olisi jos Rkp:n esittämällä tavalla PS yhtäkkiä suljettaisiin ulos eduskunnan päätöksenteosta.
Erikoinen pyrkimys om-puolueelta @anna_maja ulkosiainvaliokunnassa, jonka tulisi edustaa stabiliteettia ja demokratiaa.
2/2
— Ville Tavio (@VilleTavio) February 16, 2022
Rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz kommentoi asiaa Ilta-Sanomille. Hänen mukaansa Rkp:llä ei ole pyrkimystä sulkea ketään pois päätöksenteosta.
Toimittajan kommentti
Rkp väittää, ettei sillä ole pyrkimystä sulkea ketään pois päätöksenteosta. Mitäpä muutakaan se voisi sanoa? Jos vaikkapa puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson toteaisi, että “kyllä, tarkoituksemme on todellakin sulkea yksi puolue pois päätöksenteosta”, hän osoittaisi karvaalla tavalla, ettei Suomi ole demokratia laisinkaan, vaan Venäjän kaltainen despotia, jossa opposition toimintamahdollisuudet kavennetaan olemattomiin.
Maalaisjärki kertoo, että kun on kyse poliitikoista, kannattaa ennemmin katsoa sitä, mitä politiikko tekee kuin kuunnella sitä, mitä hän sanoo. Poliitikoilla kun on taipumuksena tehdä yhtä ja puhua toista. Miten RKP sitten on toiminut viime aikoina demokratian hyväksi? Miten se on vahvistanut opposition toimintaedellytyksiä?
Esimerkiksi siirtelemällä vaaleja tekaistuin perustein.
Esimerkiksi katsomalla sormien läpi valtioneuvoston laittomaksi osoittautuneita salauspäätöksiä.
Esimerkiksi estämällä kaikille demokratioille luonteenomaista mielipiteenilmaisua kyhäämällä töpeksivien vallanpitäjien suojaksi maalituslakeja.
Esimerkiksi tukkimalla opposition edustajien suita ns vihapuhelaeilla, joiden ääneen sanomaton tarkoitus on estää hallituksen maahanmuuttopoliittisista toimista aiheutuvien ongelmien esille nostaminen.
RKP odottaa tilaisuuttaan. Se ei voi vielä hyökätä haluamallaan tavalla, joten se on odotettava tilaisuuttaan. Sillä välin se tekee jatkuvasti pientä kiusaa, kylvää epäluottamusta ja kalvaa vaivihkaa opposition toimintaedellytyksiä.
MATIAS TURKKILA
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho: Euroopassa on toimijoita, jotka suhtautuvat väärällä tavalla ymmärtäväisesti Venäjään – ”Jotkut saavat siitä taloudellista hyötyä”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.
