
Aktiivimalli luo murhetta myös yrittäjälle – ei ole välttämättä resursseja palkata työtöntä
Eduskunnan kevätkauden ensimmäisellä kyselytunnilla keskusteltiin pitkään aktiivimallista. Aktiivimallissa työttömän työnhakijan on kuudenkymmenenviiden työttömyysturvan maksupäivän tarkastelujakson aikana täytettävä niin sanottu aktiivisuusedellytys, jotta hän on oikeutettu työttömyysetuuteen.
Mikäli aktiivisuusedellytys ei täyty, työtön menettää työttömyysetuuttaan seuraavan tarkastelujakson ajalta 4,65 prosenttia. Malli tarkoittaa sitä, että työttömän on esimerkiksi tehtävä 18 tuntia palkkatyötä.
– Aktiivimallissa on hyvää muun muassa omavastuupäivien lyheneminen. Kannustaminen ja aktivointi on hyvä asia, mutta pakolla ja pelolla näitä toimia ei saisi tehdä. Pelko siitä, että työtön menettää perustoimeentuloaan siksi, ettei löydä 18 tunnin työtä on työttömillä todellinen. Pakko taasen löytää työtä ahdistaa työnhakijaa ja luo toki myös yrittäjille painetta, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen.
– Me perussuomalaiset olemme nostaneet toistuvasti esiin mallin huonot puolet ja aktiivimalli olisi pitänyt vetää pois käsittelystä sosiaali – ja terveysvaliokunnassa asiantuntijakuulemisten jälkeen kuten esitimme.
Yhteiskuntavastuuta sysätään yrittäjille
Työn tarjoajan eli yrittäjän tilanne on jäänyt aktiivimallikeskustelussa lähes kokonaan huomiotta.
– Kun vastuuta aktiivisuudesta sysätään työttömälle, niin yhteiskuntavastuuta sysätään myös erittäin paljon yrittäjille. Yrittäjän halu palkata työttömiä lyhyisiin työsuhteisiin voi olla olemassa, mutta käytännössä lyhyeen työsuhteeseen palkkaaminen voi osoittautua yrittäjälle mahdottomaksi, Juvonen huomauttaa.
Perehdyttäminen vaatii henkilöstöä
Juvonen muistuttaa, että lyhyenkin työsuhteen aikana henkilö tarvitsee perehdytystä ja neuvontaa, tähän velvoittavat jo työturvallisuussäännöt ja -ohjeet. Pienyrittäjän ei ole välttämättä mahdollista lohkaista henkilöstöä tällaiseen perehdyttämiseen.
– Suomalainen yrittäjä on hyvin vastuullinen ja olen tavannut erityisesti monia pienyrittäjiä, jotka kokevat suurta vastuuta palkata työntekijöitä. Työttömyys on työttömälle ahdinko, jonka ennaltaehkäisyyn ja vastaiskuun myös yrittäjät haluavat tehdä toimia. Pienyrittäjän resurssit eivät välttämättä siihen kuitenkaan riitä ja nämä tuntemukset voivat olla myös yrittäjälle raskaita.
– Hallitus on sysännyt suurta vastuupalloa suomalaisille pk-yrittäjille aktiivimallin toteutumisesta ja tämä on täysin vääränlaista toimintaa. Yrittäjä on unohdettu täysin. Miten hallitus aikoo mahdollistaa sen, että yrittäjä voi palkata työttömän työnhakijan hyvinkin lyhyeksi aikaa? Juvonen kysyy.
Epäinhimillisyyttä monella saralla
Juvonen ihmettelee, ettei työllistävän yrittäjän tilanne osana aktiivimallia tullut esiin eduskunnan eilisissä puheenvuoroissa.
– Olisin esittänyt kysymyksen, mikäli olisin saanut puheenvuoron. Olen valmistelemassa hallitukselle aiheesta kirjallista kysymystä, sillä niin tärkeä tämä yrittäjän näkökulma mielestäni tässä asiassa on.
– Aktiivimallista on pahimmillaan tulossa loukku, joka laukeaa siihen, että yrittäjä kyllä haluaisi palkata työntekijän, mutta ei siihen resurssien puuttuessa kykene. Kyseessä on siis malli, joka aiheuttaa epäinhimillisyyttä ja murhetta monella saralla, Juvonen muistuttaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tavio: Maahanmuuttaja välttää aktiivimallin kotoutumiskoulutuksella

Perussuomalaiset: Työttömiä kyykytetään ja ministeri myöntää sen

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä: Hallituksen tulee nujertaa työttömyys, ei työttömiä

Myös kansanedustaja Arja Juvonen allekirjoitti kansalaisaloitteen aktiivimallia vastaan – ”tässä kyykytysmallissa työministeri Lindströmin tangossa on liikaa rautaa”

PS tyrmää työn pakkohakumallin: ”Aktiivimallinkin sotkut vielä korjaamatta”

Meri: Ministeri Lindström ajaa eri asioita ministerinä kuin mitä oli aiemmin luvannut

Eerola ei usko aktiivimallin työllistävään vaikutukseen: ”Se on ihmisten kiusaamista”
Viikon suosituimmat

Jussi Halla-aho: Jos ihminen muuttaa savimajasta tänne kerrostaloon länsimaisen elintason piiriin ilman että tarvitsee panna tikkua ristiin, niin kyllä se on aika ruhtinaallinen vaihtoehto
Ruotsi on yhteiskunnallinen laboratiorio, joka kertoo millaista Suomessa on parinkymmenen vuoden kuluttua. Kannustimet kotoutumiseen puuttuvat, kun valtio toteuttaa kotoutumisen tulijan puolesta. Jussi Halla-aho kehottaa kaikkia pohtimaan asioita maahanmuuttajan näkökulmasta. Suomi on kaukomailla todellisessa puutteessa elävän näkökulmasta uskomaton onnela.

Teemu Keskisarjan kolumni: Käykää valtamedian kimppuun aktivismin asein

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Yleisradio starttasi pride-aktivismin – ja samalla politikoi murrosikää lykkäävien, kyseenalaisten hormonihoitojen aloittamista lapsille ja nuorille
Yleisradion Pride-myötäily näyttäytyy ongelmallisena, koska Yle on julkinen organisaatio, jonka toiminnan kulujen maksamiseen osallistuvat myös ne kansalaiset, jotka eivät koe omakseen Pride-liikkeen poliittisia hankkeita esimerkiksi alaikäisten hormonihoidoista tai ”kolmannesta sukupuolesta”.

Professori: Jaettu inho länttä kohtaan yhdistää woke-liikkeen ja islamistit
Professori Gad Saad analysoi Bulletin-julkaisulle antamassaan haastattelussa pian julkaistavan kirjansa "Suicidal Empathy" aiheita sekä yhteiskunnan irrationaalisia eli loogisen ajattelun vastaisia uskomuksia niin sanottujen ”loisideoiden” kautta. Hän kritisoi voimakkaasti woke-ideologiaa, Greta Thunbergin asemaa länsimaisessa yhteiskunnassa sekä vasemmistolaisten ja islamistien liittoutumista.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Suomen puolustusministeriön sisäänkäynnin sotkenut Palestine Action -järjestö kielletään Britanniassa terroristijärjestönä – aktivistit tekivät perjantaina vakavan rikoksen sotilasalueella
Sama kansainvälinen aktivistiryhmä Palestine Action, joka sotki Suomen puolustusministeriön pääsisäänkäynnin Helsingissä vaaleanpunaisella maalilla kesäkuun alussa, listattiin terroristijärjestöksi Iso-Britanniassa.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.