
Aktiivimalli luo murhetta myös yrittäjälle – ei ole välttämättä resursseja palkata työtöntä
Eduskunnan kevätkauden ensimmäisellä kyselytunnilla keskusteltiin pitkään aktiivimallista. Aktiivimallissa työttömän työnhakijan on kuudenkymmenenviiden työttömyysturvan maksupäivän tarkastelujakson aikana täytettävä niin sanottu aktiivisuusedellytys, jotta hän on oikeutettu työttömyysetuuteen.
Mikäli aktiivisuusedellytys ei täyty, työtön menettää työttömyysetuuttaan seuraavan tarkastelujakson ajalta 4,65 prosenttia. Malli tarkoittaa sitä, että työttömän on esimerkiksi tehtävä 18 tuntia palkkatyötä.
– Aktiivimallissa on hyvää muun muassa omavastuupäivien lyheneminen. Kannustaminen ja aktivointi on hyvä asia, mutta pakolla ja pelolla näitä toimia ei saisi tehdä. Pelko siitä, että työtön menettää perustoimeentuloaan siksi, ettei löydä 18 tunnin työtä on työttömillä todellinen. Pakko taasen löytää työtä ahdistaa työnhakijaa ja luo toki myös yrittäjille painetta, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen.
– Me perussuomalaiset olemme nostaneet toistuvasti esiin mallin huonot puolet ja aktiivimalli olisi pitänyt vetää pois käsittelystä sosiaali – ja terveysvaliokunnassa asiantuntijakuulemisten jälkeen kuten esitimme.
Yhteiskuntavastuuta sysätään yrittäjille
Työn tarjoajan eli yrittäjän tilanne on jäänyt aktiivimallikeskustelussa lähes kokonaan huomiotta.
– Kun vastuuta aktiivisuudesta sysätään työttömälle, niin yhteiskuntavastuuta sysätään myös erittäin paljon yrittäjille. Yrittäjän halu palkata työttömiä lyhyisiin työsuhteisiin voi olla olemassa, mutta käytännössä lyhyeen työsuhteeseen palkkaaminen voi osoittautua yrittäjälle mahdottomaksi, Juvonen huomauttaa.
Perehdyttäminen vaatii henkilöstöä
Juvonen muistuttaa, että lyhyenkin työsuhteen aikana henkilö tarvitsee perehdytystä ja neuvontaa, tähän velvoittavat jo työturvallisuussäännöt ja -ohjeet. Pienyrittäjän ei ole välttämättä mahdollista lohkaista henkilöstöä tällaiseen perehdyttämiseen.
– Suomalainen yrittäjä on hyvin vastuullinen ja olen tavannut erityisesti monia pienyrittäjiä, jotka kokevat suurta vastuuta palkata työntekijöitä. Työttömyys on työttömälle ahdinko, jonka ennaltaehkäisyyn ja vastaiskuun myös yrittäjät haluavat tehdä toimia. Pienyrittäjän resurssit eivät välttämättä siihen kuitenkaan riitä ja nämä tuntemukset voivat olla myös yrittäjälle raskaita.
– Hallitus on sysännyt suurta vastuupalloa suomalaisille pk-yrittäjille aktiivimallin toteutumisesta ja tämä on täysin vääränlaista toimintaa. Yrittäjä on unohdettu täysin. Miten hallitus aikoo mahdollistaa sen, että yrittäjä voi palkata työttömän työnhakijan hyvinkin lyhyeksi aikaa? Juvonen kysyy.
Epäinhimillisyyttä monella saralla
Juvonen ihmettelee, ettei työllistävän yrittäjän tilanne osana aktiivimallia tullut esiin eduskunnan eilisissä puheenvuoroissa.
– Olisin esittänyt kysymyksen, mikäli olisin saanut puheenvuoron. Olen valmistelemassa hallitukselle aiheesta kirjallista kysymystä, sillä niin tärkeä tämä yrittäjän näkökulma mielestäni tässä asiassa on.
– Aktiivimallista on pahimmillaan tulossa loukku, joka laukeaa siihen, että yrittäjä kyllä haluaisi palkata työntekijän, mutta ei siihen resurssien puuttuessa kykene. Kyseessä on siis malli, joka aiheuttaa epäinhimillisyyttä ja murhetta monella saralla, Juvonen muistuttaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tavio: Maahanmuuttaja välttää aktiivimallin kotoutumiskoulutuksella

Perussuomalaiset: Työttömiä kyykytetään ja ministeri myöntää sen

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä: Hallituksen tulee nujertaa työttömyys, ei työttömiä

Myös kansanedustaja Arja Juvonen allekirjoitti kansalaisaloitteen aktiivimallia vastaan – “tässä kyykytysmallissa työministeri Lindströmin tangossa on liikaa rautaa”

PS tyrmää työn pakkohakumallin: “Aktiivimallinkin sotkut vielä korjaamatta”

Meri: Ministeri Lindström ajaa eri asioita ministerinä kuin mitä oli aiemmin luvannut

Eerola ei usko aktiivimallin työllistävään vaikutukseen: ”Se on ihmisten kiusaamista”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää